hirdetés

Finom szürkemarha-ételekkel, népzenei- és kulturális programokkal, hamisítatlan vidéki hangulattal, díjnyertes szürke marhákkal, klasszikus finomságokkal és újragondolt ízekkel várják a látogatókat az V. Szürkemarha Vigadalomra Budapesten, a Vajdahunyad várába 2016. szeptember 9–11. között.szürkemarha vigadalom

A fennállásának a 25. éves évfordulóját ünneplő Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete már ötödik alkalommal rendezi meg Budapesten, a városligeti Vajdahunyad várában a Szürkemarha Vigadalmat. Túl azon, hogy az ingyenes gasztronómiai fesztivál a szürkemarha-marketing fontos alappillérévé vált, Magyarország egyik legnagyobb,és legszínvonalasabb gasztrokulturális eseményévé nőtte ki magát. 

2016. szeptember 9–11. között a budapesti Vajdahunyad várához látogatók a legfinomabb szürkemarha-ételekkel, klasszikus finomságokkal, újragondolt ízekkel, óriásbográccsal, többtonnás barbecue-val, valamint az ételekhez és a hangulathoz illő hazai borokkal, sörökkel és pálinkákkal találkozhatnak.

 Az V. Szürkemarha Vigadalom két színpadán folyamatos népzenei és kulturális programok zajlanak majd, amelyeket a szürke marháról szóló előadások, állatsimogató, falusi udvar, kézműves programok és egy vidéki mesterségek udvara színesítenek. A rendezvény területén megtekinthetőek lesznek díjnyertes szürke marhák, valamint az állatokkal és tenyésztésükkel kapcsolatos bemutatók, interaktív kiállítások is, amelyek által betekinthetünk e gyönyörű állat múltjába és jelenébe, kipróbálhatjuk a legérdekesebb vidéki mesterségeket, népi játékokkal fűszerezve. 

A programot színesíti a szürkemarha-mustra, a legjobb szürkemarha-tenyésztők főzőversenye, valamint egy média-főzőverseny is. Mindemellett egy külön tárlat nyílik a témában a Mezőgazdasági Múzeumban is.

Az V. Szürkemarha Vigadalom  célja népszerűsíteni a „Magyar szürke szarvasmarhát” mint magyar fajtát, és mint hungarikumot. Ez nemcsak nemzeti büszkeségünk, máig élő hagyományunk is, amelyhez kulturális, néprajzi gyökereink is kötődnek, hanem kiemelkedő nemzeti értékünk is. A szervezők feladata a köztudatba és a konyhákba való visszavezetése a Magyarországon földrajzi árujelző oltalommal védett „magyar szürke marha hús”-nak, a húsból készült termékeknek.

 A magyar szürke szarvasmarha impozáns megjelenésével, szilaj természetével, nagy tűrőképességével a legismertebb őshonos haszonállatunk. A magyar szürke marha extenzív gulyabéli tartása több száz éves néprajzi, kulturális hagyományai ötvöződnek a modern kor gyakorlatával. Magyarságunk megmaradásának jelképe.