hirdetés

Tüntettek a Kossuth téren az LMBTQ közösség tagjai Kövér László napokban tett beszólásai miatt. Nincs helye homofóbiának a közéletben – ez volt a hívószava a szombat esti demonstrációnak.

 

A Budapest Pride egy tüntetést szervezett a Kossuth térre, miután Kövér László egy zuglói fórumon azt fejtegette, hogy a “normális homoszexuálisok” nem akarnak egyenrangúak lenni.

A Budapest Pride álláspontja szerint felfoghatatlan, hogy valaki a XXI. században másodrendű állampolgárnak minősítsen valakit.

A tüntetésen, ami fél hétkor vette kezdetét a Kossuth téren, sok ember gyűlt össze. Antoni Rita, a Szabadnem Blog szerkesztőségi tagja, Pásztor Tibor, örökbefogadó szülő és Gyémánt Ágnes, az LMBTQ gyermekek szülei és támogatói csoport vezetője mondtak beszédet.

Mind hangsúlyozták, milyen kirekesztettek a melegek hazánkban és az ilyen mondatok, mint amit Kövér László is mondott, megmérgezhetik egy ember lelkét élete végéig. Csikós Ádám, a Budapest Pride szervezője arra biztatta az összegyűlteket, hogy merjék felvállalni a történeteiket és küldjék el nekik, ők pedig mindenképp át fogják adni Kövér Lászlónak. A beszédek végét követően a tömeg azt kezdte skandálni, hogy “Nem hagyjuk!’, ezzel üzenve, hogy elegük van abból, hogy nem kezelik őket egyenlőként.

A program fél nyolckor véget is ért, azonban a tüntetés hivatalosan nyolcig tart, ezért a tüntető tömeg még a Kossuth téren maradt, hogy együtt bulizzanak és megbeszéljék a történteket.

Kövér László kijelentését követően Székely László ombudsman, Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes, illetve Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes egy közleményt adtak ki, amelyben így fogalmaztak:

Az Alkotmánybíróság gyakorlata értelmében a nemi identitás, a szexuális irányultság a sokszínű emberi személyiség alkotórésze, a személyiség magjához tartozó, megváltoztathatatlan tulajdonság, amelynek alapján senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés. Ezt mind Magyarországon, mind Európa-szerte számos jogszabály garantálja.