hirdetés

Hatalmas fogásra tett szert egy Eger melletti gombász: 54 kilónyi császárgalócához jutott. A rendőrség azonban elkobozta tőle, és eljárást indítottak ellene, ez a gomba ugyanis védett, tilos leszedni, árusítani.

császárgalócaPénzbüntetést kaphat, és a foglalkozásától is eltilthatják azt a gombászt, aki 2016 nyarán 54 kilónyi császárgalócát hozott Magyarországra Romániából. A különlegesen finom, az ételt szép sárgára színező gomba ehető, sőt az ókori rómaiak kedvenc csemegegombája volt. Ám Magyarországon egyre ritkább, ezért védett egyednek számít, értéke darabonként 5000 Forint. Birtoklásához, valamint az országba történő behozatalához a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

A 46 éves, gomba nagykereskedelemmel, valamint vadon termő erdei gombák felvásárlásával foglalkozó gombásznak pedig ez nem volt. Egy román cégtől mégis 700 darab császárgalócát vett, és azt egy speciális, hőfokszabályzóval és szigeteléssel ellátott kocsival Magyarországra szállította. A rendőrök az Eger melletti lakhelyén foglalták le a 3 millió forint értékű gombát.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség a cselekmény elkövetését beismerő cégvezetővel szemben tárgyalás mellőzésével pénzbüntetés kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a bíróság tiltsa el őt a gomba nagykereskedelmi tevékenységtől, illetve a vadon termő erdei gombák felvásárlásától, mint foglalkozástól.