hirdetés

Kína katonai egységeket, harckocsikat és csapatszállító helikoptereket küldött Hongkongban. Sokan aggódnak az egykori brit gyarmatért. A rendkívüli katonai demonstráció és csapat megerősítés Peking szerint rutinlépés.

 

Hetek óta nagyon feszült a helyzet Hongkongban, Kína különleges közigazgatási területeinek egyikében. Hongkong ma még sok szempontból speciális autonómiát élvez, például saját jogrendszere van. Ez Kínának nem tetszik.

 

A rendőrök a jogaikat féltő tüntetőkkel szemben már vízágyút is bevetettek, és több ízben előkapták marokfegyvereiket. a hongkongi tüntetők megfékezésére. A demonstrálók a Peking által támogatott kormányzat ellen tiltakoznak, fő célpontjuk Carrie Lam, a gyűlölt hongkongi kormányzónő, akinek ugyan az egész családja (férje és két gyermeke) Nagy-Britanniában él és brit állampolgár, de Lam mégis az erőltetett kínai közeledés kulcsfigurája, aki látványosan le is mondott brit állampolgárságáról.

 

Az AFP francia hírügynökség most arról adott számot, hogy erőteljes harckocsimozgás tapasztalható a kínai–hongkongi határon. A kínai hadsereg vezetői csütörtökön azt mondták, hogy a friss csapatok rutinrotáció keretében érkeztek Hongkongba, de nem titkolták azt sem, hogy mindez összefüggésben van azzal is, hogy Hongkongban újabb demonstrációkat hirdettek meg.

 

Abban pedig lehetett némi demonstratív jelleg, hogy a kínai állami sajtó videót tett közzé a Hongkong felé haladó páncélozott személyszállítókról és teherautókról. A hongkongi rendőrség eközben biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezte a szombatra meghirdetett újabb tüntetést, ami miatt elég valószínű, hogy újabb összecsapás lesz a rendőrök és a tüntetők között.

 

A kínai sajtó minden problémáért természetesen a tüntetőket okolja, akik gyújtogatnak, Molotov-koktélokat,  kemény anyagból készült golyókat, téglákat, valamint hosszú lándzsákat vetnek be a rendőrök és a „közjavak” ellen.