hirdetés

A tavalyi 170 ezres látogatószámnál is nagyobb tömegeket várnak a szervezők a XVII. Savaria Történelmi Karneválra, amelyet augusztus 25. és 28. között rendeznek meg Szombathelyen – hangzott el a fesztivál keddi sajtótájékoztatóján.

savariakarneval2-richpoi

Közép-Európa legnagyobb históriás rendezvényén 23 helyszínen 250 program közül válogathat a karneváli közönség. Ahogy a 2016-os évnek, úgy az idei történelmi karneválnak is központi alakja lesz a város leghíresebb szülötte, Szent Márton: számos helyszínen, sokféle stílusban és minden korosztálynak szólóan idézik fel élettörténetét, elevenítik meg korának viseletét, szokásait, zenéjét vagy éppen játékait – közölte Grünwald Stefánia, a Savaria Nonprofit Kft. ügyvezetője.
Elmondta, hogy a karnevál fő látványosságának változatlanul a péntek és szombat esti fáklyás felvonulás ígérkezik, a különböző történelmi korokat idéző jelmezesekkel, katonai hagyományőrző csoportokkal, zászlófogatókkal.
A menetben ezúttal hét gyönyörű, kétlovas római kocsit is láthatnak majd az érdeklődők, amelyek egyikében díszvendégként Esterházy Antal és felesége foglal helyet – fűzte hozzá.
A karneválnyitó ceremóniát csütörtök este tartják Szombathely, ókori nevén Savaria főterén, ahol ismét fellobban a karnevál lángja. Már délután kinyit az Öreg Város Vására, ahol kézművesek kínálják termékeiket, később benépesül a Történelmi Témapark, ahol hagyományőrző katonai csoportok táboroznak és tartanak harci bemutatókat, a Borok utcájában és a Sörtéren könnyűzenei koncertekkel is várják a közönséget.
A főtéri Fórum Színpadon fellép a 25 éves Quimby zenekar, a Hot Jazz Band, az Apostol együttes és a Csík zenekar.
Az Iseumban az állandó kiállításokon túl az Isis-kultusz rejtélyeibe is bepillantást nyerhetnek a látogatók. A Keleti udvarban hastáncos produkciókat, dob- és táncbemutatókat láthatnak, a Zsidó udvarban a zsidó kultúrával és szokásokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik végigsétálhatnak a Művészetek utcáján is.
A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a karneváli helyszíneken mindenütt fokozott lesz a rendőri jelenlét, a lezárt utcákat csak megerősített beléptetőpontokon keresztül, külön engedély birtokában lehet majd gépjárművel megközelíteni. A rendőrök munkáját polgárőrök, közterület-felügyelők, őrző- és vagyonvédelmi cégek szakemberei, valamint katasztrófavédelmi szakemberek segítik, és a mentőszolgálat munkatársai is megerősített létszámban lesznek jelen.