hirdetés

A magyar jégkorong-válogatott emberfeletti csatában, 2–1-re nyert Litvánia ellen, ezzel továbbra is százszázalékos a ljubljanai divízió I/A csoportos világbajnokságon. A litvánok elképesztő nagyot küzdöttek, bebizonyították, hogy nem érdemtelenül szerepelnek a második vonalban.

 

A magyar válogatott a nagy rivális Dél-Korea elleni 5–1-es győzelemmel, az oroszok és a belaruszok kizárása miatt feljebb kerülő litvánok pedig a házigazda Szlovénia elleni 4–2-es vereséggel nyitotta a ljubljanai világbajnokságot.

A litvánok szoros vereséget szenvedtek Szlovénia ellen, nyilván bizonyítani akarták, hogy nem véletlenül vannak itt, s a magyar csapat ellen is gyors és pontos játékkal kezdtek. Bár Sebők Balázs már az 51. másodpercben vezetést szerzett nekünk, a litvánok egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet.

Az orosz hokin felnőtt, azt kiválóan űző litvánok többször is veszélyesek voltak Rajna Miklós kapuja előtt. A nagyobb helyzeteket azért mi dolgoztuk ki, bár a harmad végén Sofron révén négy percre hátrányba került a csapat, az első harmadot sikerült kapott gól nélkül zárni, bár a litvánok 13 lövéssel próbálkoztak, sokkal agresszívabban kezdtek, mint kedden a dél-koreaiak.

Sikerült a hátrányt kivédekezni, és nem sokkal később Sofron méltó állt bosszút. Bár kapuvasát majdnem befújták gólnak a bírók, az ellene elkövetett szabálytalanságért a büntető viszont jogos volt, melyet Hári János értékesített. A harmad közepén – már négy a négy ellen – nem érdemtelenül szépített Litvánia.

Azért a második harmad vége felé már kijött a két csapat közti tudásbeli különbség, a magyar válogatott számtalan helyzetet alakított ki, de a pályafutása szinte valamennyi meccsén Svédországban védő, de Amerikában és Oroszországban is pályára lépő, Mantas Armalis kapus tartotta a litvánokban a lelket. Döbbenetesen sok, 35-24 volt ekkor a kapura lövések száma a magyar csapat javára.

A harmadik harmadban sem fáradt a litván válogatott, bizony voltak meleg pillanatok a magyar kapuk előtt. A litvánok kiválóan tartották magukat, a magyar csapat pedig futószalagon dolgozta ki a lehetőségeket. Nemcsak a helyzetekben, de kapura lövésekben is messze felülmúltuk Litvániát, a végeredmény így is öldöklő csatában, 2–1 maradt a javunkra.
Sean Simpson, szövetségi kapitányhangsúlyozta, hogy mivel látták a litvánokat kedden, tudták, hogy nagyon kemény összecsapás lesz a szerdai.

“Nagyok, jól korcsolyáznak, sokat ütköznek, jól lőnek, nehéz ellenük játszani. Meg kellett harcolni a sikerért, az utolsó másodpercig. A védekezésünk is remek volt, ez adott alapot a sikerhez” – mondta Simpson.

A magyar válogatott csütörtökön pihenőt kap, pénteken 19 órától pedig következik a csoport rangadója a rendező Szlovénia ellen.

( Ajtai )