hirdetés

Jövő tavasszal két-két bécsi és alsó-ausztriai kiállítással emlékeznek Mária Terézia születésének 300. évfordulójára Ausztriában.
maria-teraziaMária Terézia 1717. május 13-án született, az évforduló alkalmából Mária Terézia mint stratéga, mint anya és mint uralkodó címmel rendeznek programsorozatot március 15. és november 29. között.

A rendezvények helyszínei között szerepel az osztrák–szlovák határ közelében fekvő, Mária Terézia által kedvelt két kastély, az alsó-ausztriai Schloss Hof, amelyben özvegyi lakosztályát rendezte be, és a Schloss Niederweiden, ahol vadászatokat és ünnepségeket tartottak. Bécsben két múzeumban látható az emlékévhez kapcsolódó tárlat: a schönbrunni kastélyban lévő Wagenburg gyűjteményben, amely a császárkori közlekedési eszközöket vonultatja fel, és az elmúlt háromszáz év bútorgyűjteményét kiállító Hofmobiliendepot múzeumban.

A Wagenburgban a császárné uralkodásának mindennapjait, a látványos udvari ünnepségeket idézik fel, valamint Mária Terézia nőiességének és az uralkodó hatalom férfias jellegének kettősségét szemléltetik. A hintók és járművek mellett a kiállítás egyik fő különlegessége az az 1200 drágakőből és 1500 gyémántból álló csokor, amelyet 1760-ban készített Mária Terézia számára egy ékszerész.

A Hofmobiliendepotban Mária Terézia családját, I. Ferenc német-római császárral való házasságát és későbbi özvegységét mutatják be.

A Schloff Hofban Mária Terézia külpolitikáját állítják a középpontba Szövetségesek és ellenségeskedések címmel. A Schloss Niederweidenben pedig belpolitikáját, az általa végrehajtott reformokat mutatják be.

Mária Terézia politikailag igen ambivalens személyiség volt, hiszen háborúk, szenvedés, reformok és az állam jövőbe mutató modernizálása egyaránt jellemezte regnálásának idejét – derül ki Karl Vocelka egyetemi tanárnak, a két bécsi kiállítás kurátorának ismertetőjéből, amelyben felidézi azt is, hogy Mária Terézia bevezette a tankötelezettséget, megreformálta az állami berendezkedést, az egyetemeket és a katonaságot is.

A kiállításokról a www.mariatheresia2017.at oldalon olvasható bővebb információ.