hirdetés

Ötödször rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját, amelyhez ebben az évben országszerte 12 intézmény csatlakozott. A nagyközönséget mindenütt változatos programokkal, látványetetésekkel és más, a szokásos állatkerti látogatáshoz képest rendkívüli látnivalókkal várják.

állatkertek éjszakája

Az ország 11 településén összesen 12 állatkertben várják az érdeklődőket az V. Állatkertek Éjszakáján, amely augusztus 26-án, azaz a nyár utolsó péntekén rendeznek meg – írja közleményében a Fővárosi Állat- és Növénykert.
Ezen az estén Budakeszin a Budakeszi Vadaspark, Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Tropicarium, Debrecenben a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, Győrött a Xantus János Állatkert, Jászberényben a Jászberényi Állat- és Növénykert, Kecskeméten a Kecskeméti Vadaskert, Miskolcon a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Pécsett a Pécsi Állatkert a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumával közösen, Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, Szegeden a Szegedi Vadaspark, Veszprémben pedig a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark kínál különleges programokat a nagyközönségnek.

A belépti díjak helyszínenként eltérőek, de azokon a településeken, ahol több bemutatóhely is működik egymás közelében, kombinált jegyek is válthatóak. Pécsett a jegyek eleve kombináltak, azaz érvényesek az állatkertben és a Zsolnay Kulturális Negyedben megtartandó programokra is.
A főváros vonzáskörzetében a Budakeszi Vadasparkba, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe és a Tropicariumba külön is lehet jegyet váltani, de váltható olyan kombinált jegy is, amely mind a három helyszínre érvényes. Aki az este folyamán nem tudja mindhárom helyszínt felkeresni, a jegyeket a Tropicariumba és a Budakeszi Vadasparkba másnap, illetve harmadnap, azaz szombaton és vasárnap is felhasználhatja.
Az intézményenkénti részletes programkínálatot az egyes állatkertek saját honlapjukon teszik közzé. A részt vevő állatkertek közül tíz már nyilvánosságra is hozta saját programjának részleteit – áll a közleményben.
A vadaspark 19 órától várja a látogatókat. Óránként indulnak majd a 45 perces vezetések 20, 21 és 22 órai kezdettel, amelyek keretében tapasztalt szakvezetők segítségével nyújtanak bepillantást az éjszakai vadaspark titkos életébe.
Néhány állat „éjszakai üzemmódra van kalibrálva”, vagyis akkor kezdik el a napi tevékenységüket, amikor mi, emberek már befejezzük, de a többiek éjszakai életmódjába is betekinthetnek az érdeklődők. Az éjszakai túrán érdekes és igen szórakoztató szakvezetésen vesznek részt a látogatók.
19:30, 20:30, 21:30 és 22:30 kezdéssel „Vakkaraván” indul: ügyességi pálya a vadasparkban, amelyet végigjárva mindenki próbára teheti magát és felfedezheti az éjszakai erdő kincseit. A bejárattal szemben interaktív játszópult is működik majd, amely az állatok éjszakai érzékelését segít megismerni.
A környéken élő éjszakai rovarvilág feltérképezésére fénycsapdát helyeznek ki, valamint „Láthatatlan madarak nyomában” címmel madarász-előadáson is részt vehetnek a látogatók. 18:00–24:00 óráig a kalandpark is várja az extrém izgalmakat kedvelő vendégeket.
A fővárosi intézményben augusztus 26-án, pénteken 19 órától egészen éjfélig tartanak az Állatkertek Éjszakája programjai. A kivilágított fókamedencében éjszakai fókashow várja a látogatókat, de lesz elefánttréning, vombatles, zsiráfetetés, pirája- és murénaetetés, orrszarvúetetés, tapíretetés, óriásvidra-etetés, kígyósimogatás, mérgeskígyó-kezelési bemutató, majomparádé és makimóka is.
A Varázshegyben az Állatok akcióban című állatbemutatót, többféle tematikus programot, illetve térhatású filmeket is láthat a közönség, sőt, ki lehet próbálni az időgép-szimulátort, és meg lehet ismerkedni a bőrevő halakkal is. Az orangutánkifutóval szemben a „kedvencek klubjában” barátságos állatokkal lehet majd találkozni, de lesz buborékvarázs, tűzzsonglőr-bemutató és jégszoborshow is.
A belépőjegy erre az estére 2800 forintba kerül, a 14 éven aluli gyermekek részére 1900 forintos gyermekjegy váltható. Az este folyamán érvényesek a fővárosi kombinált jegyek is, amelyek ugyanezen estén, illetve a következő két napon a Budakeszi Vadaspark, illetve a Tropicarium meglátogatására is felhasználhatók.
Fontos tudnivaló, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert programjaira korlátozott számban állnak rendelkezésre jegyek, ezért azokat érdemes elővételben megváltani.
A Tropicariumban 20 órától éjfélig sejtelmes fények között éjszakai látványetetésekre invitálják az érdeklődőket. 20:30-kor a kőhalak, 21:30-kor az aligátorok, 22 órakor a kígyók, 22:30-kor pedig a murénák kapnak enni.
Mivel a fővárosi kombinált jegy a Tropicariumban az Állatkertek Éjszakáját követő két napon is érvényes, ezért péntek mellett szombaton és vasárnap is lesznek látványetetések.
Szombaton 10:30-kor tengerimalac-etetés, 11:30-kor rájaetetés, 11:45-kor a majmok etetése, 14 órakor pedig gallérosgyík-etetés, vasárnap 10:30-kor orrszarvúleguán-etetés, 11:30-kor a majmok etetése, 14:30-kor a nagy cápás akvárium halainak etetése, 14:00-kor pedig kígyóetetés várja az érdeklődőket.
Az állatkertben augusztus 26-án meghosszabbított nyitvatartással 22 óráig várják a látogatókat. Az Állatkertek Éjszakája külön programjai 16 óra után kezdődnek.
A látogatók a kapucinusmajmok, a tapírcsalád és az örvös medve látványetetése után – csak ezen az estén – meg tudják figyelni, ahogy a kert ragadozói becserkészik zsákmányukat, mivel a jaguár mellett – új látványosságként – az oroszlán éjszakai falatozása is szerepel a programban.
Lesz kézműves foglalkozás is, a vállalkozó kedvűek oroszlánálarcot készíthetnek. A hüllőház mellett bátorságpróbát lehet majd tenni, itt a „tapizoo” láda kincsein kívül a „nemszeretem” állatokkal, kígyókkal és csótányokkal is találkozhatnak. Az este folyamán érdekes új állatbemutatókkal is várják a közönséget, majd testközelből meg lehet ismerkedni a kertben körbevezetett show sztárjaival is.
Az intézmény rendhagyó és interaktív programokkal várja a nagyközönséget. A kapuk 19:30-kor nyílnak. Az estét éjjel is aktív állatok bemutatójával teszik izgalmassá, például a mosómedvék, barna medvék, vaddisznók, ormányos medvék és oroszlánok látványetetésével, amely által a közönség betekintést nyerhet az állatok természetes zsákmányszerző viselkedésébe.
A látogatók bekapcsolódhatnak az állatok ösztöneinek felébresztésébe is úgy, hogy részt vehetnek a vacsora előkészítésében és az állatok etetésében is.
Az éjszakai program lehetőséget nyújt az állatkerti relikviák megtekintésére, valamint az állatok testközelben, illetve a „nemszeretem állatok” bemutatóján való részvételre is. Ezen az éjszakán a kisebb gyerekeknek ugrálóvárral és arcfestéssel kedveskednek.
Részletes programról és a látványetetések időpontjairól a bejáratnál tájékoztatót kap minden látogató. Az állatkerti kaput egy éjszakai séta után 23:30-kor zárják.
Az intézmény a nagy érdeklődésre való tekintettel már 18:30-kor megnyitja kapuit. Ezt követően egész este nyuszisimogató, teknősóvoda, állatsimogató, madárbemutató stand, kígyósimogató és ajándék arcfestő helyszínek várják a látogatókat, az ajándékbolt és büfé nyitva tart.
Körülbelül 19:15-kor a főbejárattól minden eddiginél szélesebb körű, kibővített látványetetés indul, két útvonalon, amelyek közül a látogatók kedvükre választhatnak. Közös helyről, a nagymacskák királyától, a tigrisektől indulnak a séták.
Az egyik körön medvék, majmok, rókák, hiúzok, mosómedvék etetését mutatják be a gondozók, a másik útvonalat gyermekes családoknak, etetni vágyóknak ajánlják, itt a lámák, a pónik, a muflonok és a teve etetésébe lehet bekapcsolódni, valamint ormányos medvét és gyűrűsfarkú makit etetnek a gondozók.
A két csoport utolsó helyszínként közös pontra érkezik, és Kecskemét oroszlánpárjának naplementébe nyúló programját tekinthetik meg együtt. Az oroszlánoktól „átkapcsolás” lesz a mellettük lévő játszótéri színpadhoz, ahol gyermekeknek, majd felnőtteknek szóló hangulatos élő koncert veszi kezdetét. Eközben a Kecskeméti Vadaskert állatait bemutató filmeket vetítenek.
A vadaskert minden eddiginél tovább tart nyitva; jegyeket 22:30-ig lehet váltani és körülbelül 23:15 körül, a fáklyák fényeinek eloltásával köszön el a látogatóktól.
Miskolci Állatkert és Kultúrpark
A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a kezdetek óta állandó résztvevője az Állatkertek Éjszakájának. Az este során a látogatók igazán rendhagyó programon vehetnek részt, hiszen máskor nincs lehetőség rá, hogy megismerjék az állatkert lakóinak életét sötétedés után. A program során testközelből megismerhetik például a „nemszeretem” állatokat.
Az interaktív látványetetések során elsősorban az éjjel aktív állatok természetes viselkedését lehet megfigyelni. Ezek a fajok az állatkertben is sötétedés után mutatják természetes oldalukat. Mindeközben pedig fontos információkat és különféle érdekességeket hallhatnak a látogatók az egyes állatokról.
Ezen a napon hosszabbított nyitvatartással, reggel 9.00 és este 23.00 között várják a közönséget, tehát aki bármikor a nap folyamán érkezik az állatkertbe, az esti programokon is részt vehet. Jegyváltásra 21.00 óráig lesz lehetőség.
Pécsi Állatkert + Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriuma
A korábbi nagy siker után természetesen idén is az állatokon lesz a hangsúly Pécsett. Két helyszínen is ismerkedhetnek a látogatók az állatvilággal különböző érdekes programok kereteiben. Az állatkertben félóránként látványetetésekkel, az év emlőséhez kapcsolódó kézműves programmal, esti előadással és„nemszeretem állatok” simogatójával készülnek.
A Zsolnay Kulturális Negyedben állatsimogató mellett a programokhoz, állatos témához kapcsolódó Varázsóra, a Planetáriumban pedig az Állatok égen és földön című előadás lesz.
Az Állatkert és a Zsolnay Negyed között kabrióusz szállítja a látogatókat. A két helyszínre kedvezményes árú kombinált jegyek válthatóak, ezek vásárlására csak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. infópontjai állnak az érdeklődők rendelkezésére.
Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló
A Tisza-tavi Ökocentrum Magyarország vízi és vízparti állat- és növényvilágát mutatja be. Az Állatkertek Éjszakáján viszont – rendhagyó módon – trópusi vendégekkel is találkozhatnak az odalátogatók. Óriáskígyó közelről és színpompás ara papagáj is várja őket.
Az Ökocentrum 3D mozi termében az Elliot, a sárkány című kalandfilmet tekinthetik meg a vendégek. Lesz éjszakai Holdfénytúra az akváriumok kékesen derengő világába – idegenvezetéssel. A gyakorlott búvárok előzetes regisztrációt követően – külön díj ellenében – korlátozott létszámban óriás tokokkal, a vizákkal merülhetnek Európa legnagyobb édesvizű akváriumába.
Szegedi Vadaspark
Az intézmény hagyományainak megfelelően tartja az Állatkertek Éjszakáját, kései nyitvatartással és látványos állatbemutatókkal. Az első látványetetés 19.30-kor kezdődik a rozsomákoknál, ezután kerül sor a szibériai tigrisek, oroszlánok és végül, 22.00-kor a fekete jaguár látványos bemutatójára.
Eközben a közönség megtekintheti a borjúfókák esti tornáját, a törpe vízilovak, fosszák és foltos hiénák esti etetését, valamint hüllőkkel is testközeli kapcsolatba kerülhetnek. A megszokott jegyáron várják a látogatókat, azzal, hogy az aznap napközben váltott jegyek a blokk felmutatásával estére is érvényesek.

(Forrás: Híradó)