hirdetés

Jön egy kis eső
2017-10-02 23:21

Ha­zánk idő­já­rá­sát is be­fo­lyá­sol­ják az Ame­ri­ká­ban tom­boló hur­ri­ká­nok, a nagy eső lassan elérheti Ma­gyar­or­szá­got.

esernyőkKedden már esős időnk lesz, ehhez a nedvességet pedig nem más szolgáltatja, mint a nemrég tomboló, keletre sodródó Maria és Lee hurrikán, aminek a maradványai hétfőn érték el a Brit-szigetek térségét.

A kedden, Magyarországon lehulló csapadék forrásai is részben a pusztító hurrikánok lesznek – írta az OMSZ.  Szerencsére egyelőre csak egy napig tart a rossz idő.

Szerdára kelet felé távozik a csapadékmező, hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. A helyenként élénk szélben akár 19 fok is lehet – közölte az időkép..  A szerdai-csütörtöki napos idő után péntektől viszont többnapos esőzésre számíthatunk.

A meteorológiai portál 30 napos előrejelzése azt mutatja: egész októberben stabilan 14-16 fok lesz napközben, de jövő héten szinte minden nap esni fog. Nem meglepő, hogy esős lesz az október: évtizedek óta nem volt ilyen esős a szeptember Magyarországon.

Az 1981-2010 közötti mérések szerint épphogy elérte a 60 millimétert a havi csapadék. Ezzel szemben a Dunántúlon az elmúlt szeptember végén a havi átlag duplája, sőt, néhol a triplája hullott. Az Időkép kétvölgyi mérőállomásán szeptember 6 és 20 között 134 milliméter csapadékot mértek, ami két hét alatt több mint dupla annyi, mint máskor egész szeptemberben.