hirdetés

Érthetetlen, hogy az állami raktárakban lévő koronavírus teszteket, amelyek lejártak miért nem osztották ki a szavatosság lejárta előtt a rászorulóknak vagy egyéb szervezeteknek, önkormányzatoknak, hogy a betegeket kiszűrhessék. Így inkább a kukába dobunk 5 milliárd forintnyi védőeszközt. Ez elsőre úgy tűnik pazarlás.

 

Tavasszal lejárt szavatosságú PCR teszteket semmisítenek meg több milliárd forint értékben – értesült a Jelen. Az információt az Országos Kórházi Főigazgatóság nem cáfolta, de a részletekre irányuló közérdekű adatigénylést visszautasította azzal, hogy ez veszélyeztetné az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szervet a feladatellátásban.

Csaknem 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben, idén tavasszal lejárt PCR-tesztet selejtez le az állam, a lejárt készlet megsemmisítése ráadásul mintegy 200 millió forint pluszköltséget jelent – értesült a Jelen. A lap információi szerint a lejárt tesztek megsemmisítését az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) rendelte el, ezért tőlük próbálták a részleteket illetően információt szerezni közérdekű adatigényléssel. Megkérdezték, hog milyen, a Covid–19-járvánnyal összefüggésben beszerzett eszközöket selejteznek le, hány darab eszközről van szó, illetve hány forintba kerültek az adófizetőknek a megsemmisítendő/megsemmisített eszközök.

Csakhogy az OKFŐ megtagadta a válaszadást mindhárom kérdésre. Válaszukban – amelyben amúgy a megsemmisítést nem cáfolták – azzal indokoltak: “az Állami Egészségügyi Tartalékra, annak mennyiségére és összegére vonatkozó adatok ellátás biztonsági szempontból döntés előkészítését megalapozó olyan stratégiai adatok, amelyek további jövőbeli döntések megalapozását is szolgálják, valamint amelyek megismerése az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szerv feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetnék.”

( TE)