hirdetés

Rekordnézőszámról, a készülő Ludas Matyi című új előadásról és új cirkuszi képzésekről számolt be Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója szerdán, az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

cirkusz

Hetek óta telt házzal fut, és augusztus 28-ig az összes jegy elkelt az Atlantisz Gyermekei című vízi cirkuszi előadásra, ami rekordnak számít az intézmény történetében. Az egyik legforgalmasabb hónapban, júliusban 2012 és 2015 között átlagosan 645 fő jelent meg egy-egy előadáson, ezzel szemben 2016-ban 1091 ember nézte meg az aktuális műsort.
A Fővárosi Nagycirkusz optimális esetben 1400 fő befogadására képes, ám igazodva a különböző produkciókhoz és azok biztonsági feltételeihez, nagyjából 1200 nézőt tudnak fennakadások nélkül fogadni. Az Atlantisz gyermekeit a március 12-i bemutatótól kezdve mintegy 130 ezer néző látta, az augusztus 8. utáni előadásokra pedig minden jegy elkelt – hangsúlyozta.
A vízi cirkusz augusztus 28-áig lesz műsoron, majd néhány hét szünet után, október elsején a Ludas Matyi című előadással nyit ki újra az intézmény.
A Ludas Matyi egy nagyon újszerű, történetmesélős cirkuszi előadás lesz, amelyben a cirkuszművészet és a társművészetek; az élőzene, a színház- és a bábművészet egy manézsban jelenik meg úgy, hogy az artistáké lesz a főszerep – közölte az igazgató, Fekete. Az igazgató kitért arra is, hogy a Ludas Matyit először csak egy hónapig fogják játszani, de ha van rá igény, a színházi műsorokhoz hasonlóan, megpróbálják repertoárszerűen műsoron tartani.
A tájékoztatón elhangzott az is, hogy szeptembertől új szakokat indít a Baross Imre Artistaképző Intézet, így mostantól az artista-, színész- és színháztechnikus-képzés mellett, elindul a porond- és színpadtechnikus-, színházi és cirkuszi táncos, valamint a közművelődési-, közönségkapcsolatiszakember-oktatás is.
Mindezek mellett az Artistaképző tagintézménye lesz a tanév kezdetétől a békéscsabai Színitanház, ezért a hallgatók a Nagycirkusz mellett a Békéscsabai Jókai Színházban és a Szarvasi Vízi Színházban szerezhetik meg a szakmájukhoz szükséges gyakorlati tudást. A jelentkezőket augusztus 30-án és 31-én pótfelvételire is várják a Fővárosi Nagycirkuszban, illetve a Békéscsabai Színházban.