hirdetés

A Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén elkezdődött annak a járványügyi mobil konténerkórháznak az építése, amelynek létrehozását Orbán Viktor jelentette be péntek esti videójában. A kórház a börtöntől távolabb, elkülönített telekrészen működik majd. Azt nem tudni mikor lesz kész a mobil kórház de egy ilyen konténer leszállítását a gyártók úgy tudjuk 3 hónapra vállalják, ha bírják kapacitással. 

A beruházás végrehajtásáért felelős akciócsoport választása azért esett a kiskunhalasi helyszínre, mert az egykori laktanya területén korábban konténerekből kialakított menekültügyi őrzött szállás működött, ezért a kórház kialakításához szükséges közművek már rendelkezésre állnak – közölte Orosz Zoltán, a Bünetetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője a helyszínen.

A kivitelezési munkák a tereprendezéssel és a földmunkákkal már hétfőn reggel elkezdődtek. A 150 férőhelyes kórház, amely egymáshoz kapcsolt konténerekből áll majd, várhatóan egy hónap alatt készül el.

A konténerek beszerzése már megkezdődött. A beruházás költségeiről a szóvivő későbbre ígért tájékoztatást.

A létesítmény az esetleges kapacitáscsökkenés esetén vonható majd be a gyógyító-megelőző vagy megfigyelési tevékenységbe.

Az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán közölte, hogy a saját operatív törzsük „a mentőbajtársak egészségének megóvása érdekében úgynevezett mentesítő zónákat hozott létre”.

Az intézkedés célja, hogy a koronavírus-gyanús betegeket szállító mentők kifejezetten erre a célra létrehozott telephelyen tudják elvégezni az eszközök pótlását és a fertőtlenítést.

A közlemény szerint a fővárosban létrehozott speciális mentőállomáson már több egység is készenlétben áll, és itt egyszerre akár hat mentőautó „ózongenerátoros fertőtlenítése” is lehetséges.

Megkérdeztünk több konténerrel foglalkozó gyártót is, akik megerősítették raktáron nincs konténer. A gyártás pedig minimum 3-6 hónap. Így a halasi mobilsóház mire megvalósul el telik jó pár hónap. Persze lehet , hogy egy állami megrendelést hamarabb teljesítenek a gyártók, Használtból sincs nagyon eladó, hacsak a nagy állami építkezéseken vitézlő cégek kölcsön nem adnak az államnak. Ilyen cég van, hisz a Marketnek sok sok konténerbe van.