hirdetés

Az ügyészség vizsgálja a rendőrök jogos fegyverhasználatát az abdai tragédia ügyében. A lelőtt dühöngőről pedig kiderült súlyos mentális betegségben szenvedett, nem is szedte a gyógyszereit, ezért is támadt a rendőrökre. Egyelőre a mások életét mentő rendőrnek azonban magyarázkodnia kell. 

 

Hülyeséget csinált a fiam. Ezt kellett tennie a rendőrnek- jelentette ki a megtört édesapa, aki volt felesége ruháiért jött el másnap az abdai házhoz.

 

A lelőtt férfi apja, 23 éve külön él a családjától. Az apa nem titkolta, fiát már többször is a pszichiátrián kezelték skizofréniával és depresszióval. A baj az volt, hogy fia nem ismerte be a betegségét, és nem is szedte a gyógyszereit, ennek lehetett a következménye a vasárnapi kirohanása is.

 

A szomszéddal beszélgettünk a kertben, amikor jött a mentőautó. Nem telt el húsz perc, és megérkeztek a rendőrök is, az egyik mentős figyelmeztette őket, hogy macséta van a házban lévő férfinál. Sikoltozás hallatszott és három pukkanás, majd szaladt ki az egyik rendőr, dőlt a fejéből a vér. – mondta a szomszéd.

 

A  ZSaruellátó nevezetű Facebook oldalon azt írják, a megsérült rendőr fejét több öltéssel összevarrták, majd hazaengedték a kórházból.

A rendőrség közleménye  szerint az ügy körülményeit a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja, amely szóvivője megkeresésünkre elmondta, büntetőeljárásban indult el a nyomozás.

A rendőrség szolgálati szabályzatában az van,  hogy fegyvert csak a szolgálati elöljáró parancsára vagy közvetlen veszélyben, támadás esetén szabad használni. Ilyenkor lehetőleg a végtagokra kell célozni, és amint a veszély megszűnik, tilos további lövéseket leadni. Utána minden esetben kivizsgálják a használat jogszerűségét, és ha azt állapítják meg, hogy nem megfelelően intézkedett a rendőr, büntetőügyi eljárás indul ellene.

Magyarországon az évtizedes tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy nem szokása a rendőröknek használni a fegyverét úgy, hogy emberre lőjenek. Ennek több oka. Az egyik, hogy egy ilyen eset után az érintett rendőr hosszú hónapokig eljárás alá kerül, és csak hosszú hónapok után igazolódik be, hogy jogos volt-e a fegyverhasználat. Ezt sokan nem bírják, főleg, hogy terepre ki sem engedik őket ezen idő alatt. A másik fő ok, hogy sok támadó a fegyver láttán általában meggondolja harciasságát.