hirdetés

Csaknem 350 plakátot vonultat fel hazai és külföldi alkotóktól a PosterFest – BudaPest 2016 központi plakátkiállítása péntektől az ELTE Lágymányosi campusának Gömb aulájában.
poszterfestSokak szemében a plakát anakronisztikus műfajnak tűnhet, mégis egyedi módon hoz színt életünkbe – hangsúlyozta a kiállítás csütörtöki megnyitóján Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, hozzátéve: a most bemutatott válogatás alkotói a legmagasabb szinten művelik a műfajt.

Mint kiemelte, a magyar gazdaság növekedésében jelentős szerepe van a hazai kreatív szektornak is, ennek pedig fontos része a plakátművészet is.

Pinczehelyi Sándor, a tárlat egyik kurátora elmondta: a Magyar Plakát Társaság által a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megrendezett PosterFest nem csupán egy kiállítás, hanem eseménysorozat, amelynek középpontjában a plakát műfaja áll.

– A szervezők szándéka szerint a PosterFestet nemzetközi plakátfesztiválként két-három évenként ismét megrendezik majd – jelezte.

A központi kiállítás és a fesztivál alapötletét egy egyetemisták számára az 1956-os forradalom 60. évfordulójára kiírt plakátpályázat adta, ennek anyagához hazai tervezőgrafikusok, valamint meghívott külföldi plakátművészek munkáiból válogattak.

Pinczehelyi Sándor a tárlat csütörtöki sajtóvezetésén elmondta: a hallgatóktól arra a kérdésre várták a választ, mit gondolnak a forradalom eszméjéről, történelmi jelentőségéről, a mának és a jövőnek szóló üzenetéről, és hogyan fogalmazzák meg mindezt a grafika nyelvén. A beérkezett tervekből 68 hallgató 81 plakátja látható a tárlaton.

A második részben a pályázatra hivatásos magyar grafikusművészek által készített, kulturális, kereskedelmi, közérdekű és autonóm témákban készült plakátok láthatók: 44 művész 77 alkotása.
Ebben az egységben szerepel a Magyar Plakát Társaság 22 tagjának 110 műve, valamint tisztelgésként a társaság nemrég elhunyt alapító tagjának, Balogh Istvánnak 15 munkája is.
– A november 25-ig látogatható kiállítás harmadik részében szerepel a világ legjobb tervezői közül 40 meghívott művész 60 plakátja – számolt be Pinczehelyi Sándor.

A központi kiállítással párhuzamosan több kiállítás is nyílik Budapesten. A Metropolitan Egyetem Rózsa utcai campusában Best of Metropolitan címen látható válogatás, a Józsefvárosi Galériában pedig magyar és lengyel művészek 2006-os, az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készült műveit lehet megtekinteni péntektől.

Underground Images címmel neves külföldi alkotók munkáit mutatja be az A38 hajó galériája november 15-től. A School of Visual Arts által életre hívott tárlaton a tervezőgrafika olyan nagyjai jelennek meg, mint Ivan Chermayeff, Milton Glaser és George Tscherny.