hirdetés

A kisebb teljesítménnyel bíró, ugyanakkor modern LED fényvetők és reflektorok alkalmazása nagyszerű döntésnek bizonyulhat a kültéri világítás korszerűsítéséhez. A bejegyzés keretei között azt is igyekszünk majd megmutatni, hogy mindezt milyen technikai megoldások és sajátosságok teszik lehetővé.

 

A LED reflektorokra és fényvetőkre jellemző fontosabb ismérvek

Leginkább az állítható rögzítési helyzet, az irányított, illetve korlátozott térközű szimmetrikus vagy aszimmetrikus fénykibocsátás, valamint a fényelosztást meghatározó fényvisszaverő felület számít a hagyományos fényvetők három meghatározó ismérvének.

A LED-es változatok térnyerésével kapcsolatban viszont a fényvisszaverő felület fontossága már kevésbé markáns. Mégpedig azért, mert egy LED reflektor vagy fényvető működésénél a kisugárzott fényáram teljes mennyisége az első térfélen összpontosulhat, emiatt pedig nincs szükség a fény visszaverésére használatos felületre sem.

Az otthoni, illetve a professzionális LED reflektorok és fényvetők fontosabb sajátosságai

Az otthoni, vagy másként fogalmazva háztartási modellek esetében a sugárzási szög mértéke 100 és 120 fok közötti, amihez javarészt forgásszimmetrikus fényeloszlás párosul. Felhasználói szemszögből mindez azt jelenti, hogy ezeknek a reflektoroknak és fényvetőknek a fizikai mélysége komolyabban elmarad a hagyományos fényforrásokhoz képest.

A professzionális jelleggel alkalmazott modellek esetében viszont más a helyzet. Ezeknél a reflektoroknál és fényvetőknél ugyanis kiemelt szempont, hogy a keskenyebb sugárzási szög, valamint az aszimmetrikus fényelosztás biztosított legyen.

Az úgynevezett lencsés rendszerek alkalmazása jelenti erre a megoldást technikai értelemben. Így a magasabb követelményeket támasztó professzionális körülményekhez is kifogástalan mértékben alkalmazhatók ezek a modern készülékek.

A kis teljesítményű LED reflektorok és fényvetők lehetséges felhasználási körülményei

Mivel az általuk kibocsátott fény minősége és mennyisége egészen szűk tartományba esik, ezért a kis teljesítményű LED reflektorok és fényvetők alkalmazása is speciális jelleggel történik. Az mindenesetre biztos, hogy az általuk nyert fényár egészen sajátos és esztétikus látványt biztosít a sötétben.

Akár komplett épületek vagy épületegységek, falfelületek, szobrok és dísztárgyak, szökőkutak vagy éppenséggel a fák is előnyösen tűnhetnek fel, ha ezekkel a modern fényforrásokkal világítjuk meg őket.

A kis teljesítményű LED reflektorok és fényvetők használata tehát esztétikai szempontból első osztályú döntésnek bizonyulhat, emellett pedig a biztonsági, illetve a vagyonvédelmi szempontokat is nagyszerűen képesek támogatni.