hirdetés

Nem kell aggódni. Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően a FKF Nonprofit Zrt. szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat – adta hírül a cég.

fenyő kidobottA becslések szerint mintegy 500-600 ezer tűlevelű kerül ki az utcára. A társaság tapasztalatai szerint általában vízkeresztet, január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart.

Ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket, illetve külön gyűjtőjárművel gyűjtik össze a nagyméretű fákat.

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját, figyelni kell azonban arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a fővárosi hulladékhasznosító mű kazánjaiba kerülnek. A fenyő a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, amelyből termikus hasznosítással (elégetéssel) több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt, és villamos áramot.