hirdetés

Ismét megrendezik a kocsitoló versenyt, immáron tizennyolcadik alkalommal. A nem hétköznapi rendezvényt, azaz versenyt és fesztivált vasárnap a kocsi szülőfalujában, a Komárom-Esztergom megyei Kocs községben tartják.

kocsitoló fesztivál Kocs

A versenyzők délelőtt 300 méteres előfutamon mérkőznek meg, majd délután négy órától az 1500 méteres versenytávon kell célba juttatni a 380 kilós szekeret a falu emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított főutcáján. A járművek korabeli megoldással, golyóscsapágy nélküli tengelyekkel szereltek. Az idén 18. alkalommal megrendezett Kocsitoló Fesztivál különlegessége a saját készítésű járművek versenye, amelyen sorozatgyártásban szereplő, belső égésű szerkezet nem indulhat. A futamon 2015-ben a közönség levegővel, pedállal, akkumulátoros fúrógéppel és napelemmel hajtott járműveket láthatott.

A programot annak emlékére szervezik meg évről évre, hogy a gyors és könnyű szekeret Kocs falu iparosai fejlesztették ki az 1200-as években. A szerkezet akkori újszerűségére jellemző, hogy a „kocsi” szóval és változataival több európai nyelven is ugyanazt a közlekedési eszközt jelölik.