hirdetés

Megérkezett Budapestre a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szélestörzsű áruszállító repülőgépe, amit a Qatar Airwaystől vásároltak meg, írja az Airportal.hu. A  gép vételárát hétpecsétes titok övezi, a katalógus szerinti új ára 241 millió dollár, amit sosem fog feltehetőleg megtermelni.

 

Airbus A330-200F típusú repülőgép vasárnap repült át Dohából új bázisára, Budapestre, és 9 óra 46 perckor szállt le Ferihegyen. A gép a katari légitársaság szürke és fehér alapszíneit viseli, de a feliratokat és logókat eltávolították róla, és a HA-LHU magyar polgári lajstromjel alatt vette nyilvántartásba a hatóság. A gép 2014-ben készült el az Airbus Toulouse-ban működő üzemében, először pedig az év október 31-én szállt fel. A hatéves gép még viszonylag újnak számít.

A KKM korábban a korongvírusjárvánnyal indokolta a repülőgép beszerzését, mert így biztosítható, hogy a jövőben a védekezéshez szükséges eszköz időben megérkezzenek Magyarországra. A vételárat a minisztérium nem közölte. A típus listaára újonnan 241,7 millió amerikai dollár az Airbus 2018-as, legutóbb publikált árlistája szerint.

Az A330-200F az Airbus A330-200-as szélestörzsű típusváltozat áruszállító variánsa, 65 tonnás hasznos terheléssel hatótávolsága több mint 7400 kilométer. A maximális, 68,6 tonnás rakománnyal 5900 kilométeres utak megtételére képes közbenső leszállás nélkül. A gép áruszállítási kapacitásait egy erre szakosodott brókercég értékesíti majd a piacon, így amikor nincs állami feladata, akár bevételt is termelhet.

(turi)