hirdetés

Két ukrán település polgármestere orosz katonáknak segít. Kupjnaszk és Pivdennij vezetőit az ukrán hatóságok már őrizetbe s vették és hazaárulással gyanúsítják őket.

 

A Harkiv régióban található két város polgármesterét hazaárulással gyanúsítják, mert segítséget ajánlottak és együttműködtek a megszálló orosz erőkkel. Ukrajna belföldi hírszerző ügynöksége, az Ukrán Biztonsági Szolgálat a Telegramon közölte, hogy a keleti régióban, az Oroszországtól 40 kilométerre fekvő Kupjanszk járási főváros polgármesterét gyanúsítják azzal, hogy átadta a várost Moszkvának.

Egy fontos vasúti csomópont, Kupjanszk a régió északkeleti részén található, és polgármesterét, Hennadiy Matsehort 2020-ban választották meg az Ellenzéki Blokk-Az Életért oroszbarát pártjegyén.

Február 27-én az ország legfőbb ügyésze, Irina Venediktova szerint a polgármester felkereste Oroszország katonai parancsnokságát, és „sok orosz haderő katonáit biztosította lakással, üzemanyaggal és élelemmel az ott töltött teljes időtartamra”.

Egy másik harkovi régió polgármesterét árulással gyanúsítják. Pivdennij polgármestert, Olekszandr Briuhanovot február 28-án vették őrizetbe.

Oleh Szinyehubov harkovi kormányzó elmondta, hogy a gyanúsított „helyettesét, a helyi regionális rendőrkapitányság vezetőjét és a körzeti felügyelőt a hazaárulásról szóló cikk értelmében vették őrizetbe”.

Hozzátette: „ez azok megértése, akik megengedik maguknak, hogy tárgyaljanak az ellenséggel… Nem engedjük meg földünk egy hüvelyknyi feladását sem”.

Amikor Oroszország 2014-ben először megtámadta Ukrajna Krím-félszigetét és a Donbász területeit, a katonai, a kormány, a biztonsági és a rendfenntartó szervek számos alkalmazottja átállt a támadó oldalra. Ez lehetővé tette Ukrajna területének 7,2 százalékának gyors elfoglalását.

( Nagy A.)