hirdetés

Megnyitotta a pápa az Amazónia jövőjéről szóló szinódust. A háromhetes tanácskozáson megvitatják majd azt is, hogy az Amazonas-medencében élő bennszülöttek között felszentelhetnek-e a későbbiekben házas férfiakat.

 

A vatikáni Szent Péter bazilikában tartott misével nyitotta meg vasárnap Ferenc pápa a katolikus egyház Amazónia-szinódusát. A háromhetes tanácskozáson a Dél-Amerikából és a világ más részeiből érkezett 260 résztvevő – püspökök, valamint a térség előtt álló kihívásokkal foglalkozó külső szakértők – vitatja majd meg az őshonos népek helyzetét, az Amazonas vidékének környezeti pusztulását és több, egyházon belüli kérdést is.

Az egyik fontos téma például az, hogy az Amazónia távoli részein élő, idősebb és házas férfiakat, akik bennszülött közösségeikben köztiszteletben állnak, pappá lehet-e szentelni a jövőben vagy sem  – írja a BBC.

Ezt a kérdést dél-amerikai püspökök vetették fel, mivel az Amazonas-medencében paphiány van, és ha kicsit megengedőbb lenne a katolikus egyház, akkor valamelyest orvosolni lehetne a problémát.

A szinódust megnyitó szentbeszédében a katolikus egyházfő bírálta az erdőtüzeket, az Amazonas-vidéken nemrégiben jelentős károkat okozó, mesterséges tüzeket.

A pusztító érdekből gyújtott tűz, amely nemrégiben Amazóniát dúlta fel, nem azonos az evangéliumi tűzzel” – mondta a pápa.

Hozzátette: az efféle “pusztító” tűz célja egyebek mellett “a különbözőségek elégetése, annak érdekében, hogy mindent és mindenki egyformává tegyenek”.