hirdetés

Félszáz millióba kerülhet a TV2-nek, a Privátkopó nevezetű internetes oldalnak és sok más lapnak is, hogy megneveztek két ismert sportolót és olimpikont egy szexuális zaklatási ügyben úgy, hogy ezen személyeket sem tanúként sem gyanúsítottként senki nem hallgatta meg. A két főszereplő K. Zoltán és P.Zsolt, akik tagadják a pletykákat.

 

 

kósz-petővárySzeptemberben kezdett nyomozni a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szexuális erőszak gyanúja miatt, miután egy 13 éves kislány állította, hogy két felnőtt férfi szexuális erőszakot követett el ellene, amikor 11 éves volt.

Az ügyben gyanúsítás sem történt, a médiában mégis bűnöst kiáltottak. A TV” , a Privátkopó nevezetű oldal és az RTL-hez köthető 24.hu is belerohant a pofonba. Két ismert vízilabdázót nevezett meg név szerint erőszakolókként.

Az egyik sportoló ügyvédje ma be is jelentette, hogy ügyfele a magyar jog történetének legnagyobb kártérítését fogja követelni, amennyiben kiderül, hogy társával ártatlanok abban az ügyben, ami szeptember 14-én robbant a sajtóban.

Hegedűs László, az egyik sportoló ügyvédje az ATV-ben azt mondta, alapvetően a sajtót hibáztatja az egész ügyért, amit alpári lejáratóhadjáratnak nevezett.  Ügyfelét pedig még eddig tanúként sem hallgatták meg a nyomozók, bár eddigi tapasztalatai alapján egy ilyen horderejű ügyet olyan, fokozott ügyészi figyelem kísér, ami indokolta volna, hogy történjenek nyomozati lépések. Amennyiben viszont hamis a vád, vízilabdás ügyfele viszontváddal élhet, polgári peres és büntetőjogi eljárást is indíthat, Hegedűs szerint nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt.

A viszontvád célpontja pedig az a sajtóorgánum lehet, ami Hegedűs szerint először hozta le kijelentő módban és nevek említésével azt, hogy kik az állítólagos erőszakolók. Az ügyvéd a tévéműsorban azt mondta, hogy elsőként „egy mindenki által ismert orgánum, amit ugye nem lehet perelni” jelentette meg az információt, ami alatt véleményünk szerint (tévesen) a nem Magyarországon működő Kurucinfóra gondolhatott. A többi ilyen sajtóterméktől viszont annyi pénzt kérnek majd kártérítés fejében (már ha az érintett sportoló akar perelni), amennyibe belerokkanhat, mert, ahogy Hegedűs fogalmazott az egyik ilyen orgánum a TV2 Tények című műsora.

A szeptember 14-én kirobbant ügy médiamegjelenéseit átnézve látható, hogy reggel a Blikk hozta nyilvánosságra az ügyet, de nem említette a potenciális elkövetők neveit. Aznap este a Tények is még név nélkül, olimpiai bajnoknak és családapának aposztrofálta a két sportolót.  Ezt vette át minden lap és sok onlione portál is, majd másnap, szeptember 15-én reggel a Magyarországon bejegyzett és működő, így simán perelhető Pirvátkopó jelentette meg a két nevet, és hozott le egy nyilatkozatot az ügyvédtől.

A TV2 Tények című műsora vagy ezt a hírt vette át, és vagy elfelejtettek hivatkozni a forrásra, vagy nekik is ez az infó volt meg, és minden forrásellenőrzés nélkül, kijelentő módban kitolták az este 6-kor kezdődő műsorukban, hogy ismereteik szerint melyik két férfi az állítólagos erőszakoló.

Ezt aztán 20:05-kor átvette a Kurucinfó is, de voltak náluk gyorsabbak, a 24.hu, és a Tények.

A TV2 jogi osztályán aztán valaki észbe kaphatott, mert ma már írmagját sem találni a neveket említő első híradóriportnak, pedig három percen át, a műsor elején beszéltek az ügyről. Ez – mármint az anyag eltüntetése – ilyenkor amúgy a normális ügymenet, ha jogi aggályok merülnek fel.