hirdetés

Katasztrofális következményekkel járhat a koronavírus-járvány a börtönökben – figyelmeztetett Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-házból közvetített miséjén. Úgy tudjuk a BVOP is felkészült már a járványra és vannak forgatókönyveik, megoldásaik az esetleges koronavírus-helyzetre.

A katolikus egyházfő arra kérte a hatóságokat, hogy valamilyen kreatív módon találják meg a helyes megoldást erre a problémára, amely a világ számos részében fennáll. Ahol túlzsúfoltság van, ott fennáll a veszély, hogy hatalmas szerencsétlenség történhet – intett a pápa.

Ferenc pápa szólt arról is, hogy milyen nagy problémát jelent a szegény emberek tömege a városokban. Felhívta a figyelmet, hogy a szegények többségét nem látjuk, mert “a közömbösség kultúrájában” élünk.

Szinte megszokássá vált, hogy a szegényeket a városok egy alkotóelemének tekintik, mintha csak szobrok lennének. Ám valójában így válnak a világgazdaság “strukturális igazságtalanságának” áldozataivá – fogalmazott a pápa.

Úgy tudjuk a BVOP is felkészült az esetleges vészhelyzetre és több tervük is van, ha a börtönökben megjelenne a vírus. Egyenlőre nincs beteg a börtönökben. Sőt a rabok és a hozzátartozóik is elfogadták a vírus miatt szigorításokat, hisz a látogatások kvázi korlátozva lettek. A rabokhoz még az újságírók sem mehetnek most interjút készíteni.