hirdetés

Elkezdték javában kézbesíteni a kormány által bejelentett  nyugdíjasoknak járó rezsiutalványokat. Mindenki legyen résen és várja a postást, ha nem akar majd órákat tölteni a Postahivatalokban.

 

Mint ismert, az elmúlt években a nyugdíjasok Erzsébet-utalvány formájában kaptak pluszjuttatást, de mivel az Erzsébet-utalvány megszűnt, most 9 ezer forint értékű rezsiutalványt biztosít számukra a kormány.

Amit eddig is tudni lehetett a rezsiutalványokról röviden az ez.

Nem névre szóló, tehát bárki kifizetheti vele a hozzátartozója számláját is a postán. Háromszor 3000 forint értékűek az utalványok, amit egy-egy nyugdíjas kap. A posta szeptember 30-ig kézbesíti ki ezeket. 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére. Összesen 2,6 millió idős vagy rászorult állampolgártól vállal át az állam 23,4 milliárd forint rezsit.

Akit nem talál otthon a postás, ahhoz nem megy vissza automatikusan még egyszer, de hagy értesítőt, és 10 napig még át lehet venni a postán. Ennek lejártával viszont már kérelmet kell benyújtani a Magyar Államkincstárnál november 30-ig, hogy újraküldjék.

Nemcsak a nyugdíjasok kapják, hanem mindenki, aki valamilyen járadékra, nyugellátásra, támogatásra, pótlékra jogosultak az államtól.

Aki átutalással fizet, el kell mennie a szolgáltatója ügyfélszolgálatára, ott felhasználhatja az utalványt, sőt, ha otthagyja mindet, az összegét a következő számlákon jóváírják, nem kell többször menni.

Az utalványra vigyázni kell, mert ha elvész, nem pótolják!

A Nemzeti Közműszolgáltató (NKM) szerint, ha a csekk összege kevesebb, mint 3000 forint – amennyit egy-egy rezsiutalvány ér, – akkor az átutalással fizetőkhöz hasonlóan az ügyfélszolgálaton kérhető egyedi értékű csekk, akár telefonon is. Az így kapott csekkel aztán lehet menni a postára, és rezsiutalvánnyal kifizetni. Amíg a befizetett rezsiutalvány értéke el nem fogy, nem küldenek új csekket.

A társasházi földgáz-gyűjtőszámlások nem fizethetnek utalvánnyal, de az áramszámlát ők is ki tudják egyenlíteni velük.

Az előrefizetős mérőket kijelölt ügyfélszolgálatokon lehet csak rezsiutalvánnyal feltöltetni.

Az E.ON is közzé tette időközben ügyfelei részére a tájékoztatást a rezsiutalvány felhasználásáról és erről szerkesztőségünket is tájékoztatták e-mailben.

A cikk az E.ON Hungária vonatkozásában valótlanul állítja, hogy „A Díjbeszedő, az E.ON, az Elmű-Émász ügyfelei még nem tettek közzé tájékoztatást a rezsiutalvány felhasználásáról, csak az NKM.”

A valóság ezzel szemben az, hogy a tájékoztatás az E.ON internetes oldalán elérhető:

https://www.eon.hu/hu/lakossagi/rezsiutalvany.html

Az ügyfelek saját szolgáltatójuk ügyfélszolgálatán érdeklődhetnek.

Akik a nyugdíjukat folyószámlára kapják, nézzék meg, jó lakcím szerepel-e a nyugdíjfolyósító nyilvántartásában, mert ha közben elköltöztek, rossz címre mehet az utalvány. Az új címre való kézbesítésben a Magyar Posta utánküldési szolgáltatása segíthet, vagy újraküldést lehet még kérni, új címre.

Ha valaki nem kapja meg szeptember 30-ig az utalványt, vagy a sikertelen kézbesítésről az értesítőt, és postai utánküldési szolgáltatást sem kért, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságán, a 06(80)204-884 telefonszámon érdeklődhet. Ott a nyugdíjfolyósító tájékoztatást ad a küldemény azonosítószámáról, ezzel lehet reklamálni a postánál.