hirdetés

Érdemes picit kirándulni, ha már ilyen fura idő van, hisz ma van ugyanis az Emlékhelyek napja, amelyen országszerte mintegy 50 nemzeti és történelmi emlékhely várja programokkal a látogatókat. A Fiumei úti sírketben csoportos sétákat indítanak a szervezők óránként.

kossuth emlékhely

Az országos rendezvénysorozatot első alkalommal szervezi meg a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). A nyitórendezvénynek az egyetlen kiemelt emlékhely, a budapesti Kossuth tér ad otthont, ahol a köszöntők után a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségi Dandár Zenekar lép fel.

Az Országházban építéstörténeti előadás lesz az Országgyűlési Múzeum Kőtárában, tárlatvezetést tartanak a múzeum 1956-os emlékhelyén, és a kiállítótér két állandó kiállítását is meg lehet tekinteni. A Fiumei úti sírkertben az érdeklődőket egész nap óránként induló tematikus séták várják, felkeresve többek között a magyar történelem nagyjainak, feltalálóknak, művészeknek, sportolóknak, neves orvosoknak és múzsáknak a síremlékeit. Az eseményen bemutatják Kossuth Lajos, Batthyány Lajos és Deák Ferenc díszes mauzóleumát is.

Programokkal várják a látogatókat az egri várban, a mohácsi nemzeti emlékhelyen, az ópusztaszeri emlékparkban és Drégely váránál, Veszprémben pedig háromnapos eseménysorozattal készülnek.