hirdetés

Nem kell aggódni a netes nemzeti konzultációs cucc miatt. Azért kapcsolták le hirtelen a személyes adatokat orosz szerverekre továbbító kódot, mert “rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget” az ilyen elemző eszköz.

állítsuk meg brüsszeltA nemzeti konzultáció internetes honlapja minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak – írta a 444.hu megkeresésére a kormányzati tájékoztatási központ , miután a portál arról írt, hogy a nemzeti konzultációs honlapon futó kód orosz szerverekre továbbítja a kitöltők személyes adatait, annak ellenére, hogy az adatvédelmi szabályzatban az szerepel, hogy harmadik félnek nem adják ki ezeket az adatokat.

A kódot a Yandex nevű orosz cég futtatja, amely cég korábban az orosz titkosszolgálatnak adott ki felhasználói adatokat, többek között például olyan személyeknek adatait, akik rajtuk keresztül támogatták pénzzel az orosz ellenzéki bloggert és korrupció ellenes aktivistát, Alekszej Navalnijt.

A kormányzati válasz szerint “a személyes és véleményadatok egymástól szigorúan elzárt és összeköthetetlen módon vannak tárolva”.

Azt is megmagyarázták, hogy miért van szükség az orosz kódokra. “A honlapon szereplő analitikai eszközök a honlap hatékonyságát szolgálják. Hasonló megoldásokat a konzultációt folyamatosan támadó 444.hu is használ”. A 444.huitt megjegyzi, hogy ez igaz, csakhogy az analitikai eszközök használata során ők nem küldik el felhasználók nevét, lakcímét, és kérdésekre adott válaszait orosz szerverekre.

És hogy miért tűntek el hirtelen a gyanús kódok ?

Tekintettel arra, hogy az egyik ilyen elemző eszköz rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget, a kormány arra kérte a fejlesztőket, hogy ezt a technikai funkciót kapcsolják ki – írták válaszukban.

A Mandiner a Yandexet is megkereste.

Nem engedjük a saját felhasználási szabályaink szerint a személyes adatokról szóló információk elküldését. Az ügyfeleink felelőssége, hogy ezt ellenőrizzék – közölte a megkeresésre Victor Tarnavski, a Yandex vezetője

Az adatokat a látogatási aktivitást visszajátszó alkalmazás rögzíti, ez a rögzítés automatikusan történik. Tarnavski nem hiszi, hogy ezt a rögzítést szándékosan csinálták. Ez az eszköz minden felhasználói magatartást rögzít, hogy átfogó viselkedési elemzést tudjanak nyújtani.

Tarnavski elmondta, van lehetőség arra is, hogy egyes mezőket védjenek az adatgyűjtéstől, ezt is ajánlja minden ügyfélnek.

Az orosz kapcsolatokról úgy nyilatkozott: földrajzilag különböző országokban vannak adatközpontjaik. Ezek az adatok szerinte valószínűleg Amszterdamon keresztül a finnországi adatközpontba kerülnek. „És a Yandex természetesen nem az orosz kormányzat alatt működik” – tette hozzá Tarnavski. „Jogilag nem is vagyunk orosz cég, Hollandiában vagyunk bejegyezve.”