hirdetés

77 évesen meghalt Beke László Széchenyi-díjas művészettörténész, a Műcsarnok volt igazgatója – közölte az Artpool.

 

Beke László a hatvanas években az ELTE művészettörténet–magyar szakos hallgatója volt. 1969-től egészen a 90-es évekig a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutató Csoportjának tudományos munkatársaként dolgozott. 1987 és 1988 között a lyoni Lumière Egyetem vendégprofesszora volt. A rendszerváltáskor a Magyar Nemzeti Galéria főosztályvezetője volt, miközben az Iparművészeti Főiskola tudományos munkatársaként is tevékenykedett.

1990 óta a Képzőművészeti Főiskola címzetes egyetemi tanára, 1990-1994 között tanszékvezetője volt. 1995-től 5 éven át a Műcsarnok főigazgatója lett. 1999 óta volt tagja az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának. 2000-től a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója, valamint a bukaresti Képzőművészeti Egyetem díszdoktora volt, ahogy tagja volt az MTA Művészettörténeti Bizottságának.

Beke László kutatási területe a XIX–XX. századi művészet, különös tekintettel a fotó-, film-, videótörténetre és -elméletre. Az 1960-as évek óta vett részt a kortárs konceptuális művészet szervezésében, a neoavantgárd mozgalmak megismertetésében és munkájában.

Egy korábban vele készült interjúban azt mondta, hogy a Műcsarnok igazgatójaként úgy érezte, neki jutott „az a morális feladat, hogy a 60-as évek másként gondolkodónak vagy neoavantgárdnak is nevezett művészetét bizonyos elégtételben részesítsük”. Az egyik legfontosabb kiállítás igazgatói regnálása alatt a Műcsarnokban ennek jegyében az Erdély Miklós emlékkiállítás volt.

( Ajtai )