hirdetés

Az alternatív folk-rockot játszó erdélyi Bagossy Brothers Company koncertjével kedd este megkezdődött a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata.

bálványosi szabadegyetem

A nyári fesztiválok szórakozási lehetőségeit közéleti vitákkal ötvöző, rangos előadókat felvonultató Tusványosra kedden már kora délután óta folyamatosan érkeztek a résztvevők – elsősorban azok a fiatalok, akik a tusnádfürdői kempingben vertek sátrat. A tábor területén több mint húsz rendezvénysátrat alakítottak ki a partnerszervezetek, különböző tematikájú fórumok helyszíneiként.

A Tusványoson örökzöldnek számító témakörök – nemzetpolitika, anyanyelvű felsőoktatás, ifjúsági mozgalmak, környezetvédelem – mellett külön sátrak és programok várják a színház, táncház, sport, informatika vagy éppenséggel a média iránt érdeklődőket.

Az első koncert kezdetéig mintegy kétezer, belépőként szolgáló karszalagot adtak ki, de a tábor bejárata felé folyamatosan özönlő tömeg azt jelzi, hogy sokan a nulladik nap második fellépőjének, a Tusványosra 12 év után visszatérő Ákosnak a koncertjére időzítették érkezésüket.

A koncertszínpad előtti sportpálya kedd délután régi ismerősök, a Tusványost megalapító, és az azon nevelkedett nemzedék találkozóhelyévé vált, a lacikonyhákkal és sörözőkkel körbevett téren a kisgyerekektől a nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát.

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, illetve az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács idei, 27. rendezvénysorozatának címe, az Itthon Európában és a plakátra rajzolt székely kapu szintén a táborba rendszeresen visszatérők otthonosságtudatára utal. – A mi felelősségünk is, hogy Európa az otthonunk maradhasson. Erről fogunk közösen gondolkodni és vitatkozni az idei nyári szabadegyetemen – ígérték a szervezők a minden eddiginél vaskosabb 2016-os programfüzetben.

Tusványos közéleti programja szerda délelőtt kezdődik, az első fórumot Milyen Európát akarunk? – Van-e közép-európai keresztény vízió Európa számára? címmel rendezik meg. A hét folyamán számos külföldi szakértő, magyarországi és erdélyi politikus lesz jelen a tusnádfürdői pódiumbeszélgetéseken, a táborba várják a Kárpát-medencei magyar pártok vezetőit, szombaton pedig Orbán Viktor miniszterelnök részvételével rendeznek közéleti fórumot a koncertszínpad előtti sportpályán.