hirdetés

Elfogyott az oltási kedv
2021-10-12 18:37

Nem állunk jól a koronavírus delta variánsa okozta járvánnyal szemben. Sőt csehül állunk. Napont közel félezer honfitársunk kapja el a betegséget. Sajnos egy nap alatt 17 beteg meghalt. 733 beteget látnak el kórházban jelenleg és 110 ember van lélegeztetőgépen van.Az oltási kedv pedig elapadt. Az MTA mindenkit arra kér viseljenek zárt térben maszkot.

 

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége hétfőn kiadott felhívásában azt írta, hogy az oltási hajlandóság elapadt, és a tájékoztatási kampányokkal, a kistelepülésekre irányított oltóbuszokkal vagy az idősek és hátrányos helyzetűek számára szervezett oltási akciókkal sem sikerül érdemi javulást elérni a beoltottak arányában.

Mint írták, ugrásszerűen növelni kell a lakosság átoltottsági arányát, ugyanakkor az orrot és szájat eltakaró maszk használatával is több ezer emberi életet lehet megmenteni Magyarországon a negyedik hullám alatt. Azt kérik az emberektől, hogy zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot. Amikor csak lehetséges, tartson megfelelő távolságot másoktól, és gyakran fertőtlenítse a kezét.

Több általános és középiskola diákjainak már a tanteremben is maszkot kell viselniük – írja az Eduline. Van, ahol csak az alsó tagozatosok kapnak felmentést, máshol a tanároknak kell mérlegelniük a kockázatokat: ha nem lehet tartani a másfél méteres védőtávolságot, a saját órájukon kötelezővé tehetik a maszkviselést. Több gimnázium és technikum már a tanév eleje óta arra kéri a diákokat és a tanárokat, hogy szünetekben vegyék fel a maszkot, de az órákon nem kellett eltakarni az orrot és a szájat. Az első olyan iskola, amely szigorított, alighanem a pécsi Jurisics Utcai Általános Iskola volt, ahol még szeptemberben bukkant fel a koronavírus, egy teljes osztály és két pedagógus került karanténba. Az intézmény vezetői akkor úgy döntöttek, hogy csak testnevelésórán és az ebédlőben lehet maszk nélkül tartózkodni.

Egy francia kutatás szerint az oltás 90%-kal csökkenti a súlyos betegség kialakulását és az elhalálozást. A koronavírus elleni oltások közül a Pfizer/BioNtech, a Moderna és az AstraZeneca 90 százalékkal csökkenti a fertőzés okozta betegség súlyos formájának kialakulását és az elhalálozást az 50 éven felüliek körében, és hatékonynak tűnik a delta variánssal szemben is, jóllehet ez utóbbi esetben még nem áll rendelkezésre elég adat – derül ki a világon az eddigi legszélesebb, 22 millió ember adatait feldolgozó franciaországi tanulmányból, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra.

A Merck új gyógyszere sürgősségi engedélyezését kérte az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságtól (FDA) az enyhe és közepes koronavírusos betegségtől szenvedő páciensek kezelésére szolgáló új gyógyszerének bevezetéséhez. A Merck által kifejlesztett és tesztelt tabletta lenne az első, szájon át bevehető vírusellenes gyógyszer a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedéssel szemben. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélye elősegíthetné a koronavírus kórházi kezelésének megkönnyítését, mivel a tablettát otthon is lehet szedni. A Molnupiravir nevű gyógyszer 50 százalékkal csökkentette a kórházba szállítások és halálozások számát a legalább egy kockázati tényezővel rendelkező, enyhe és közepes koronavírusos betegek körében végzett klinikai tesztelések során.

Hatásos az AstraZeneca koronavírus-gyógyszere is. Az AZD7442 az egyetlen hosszú hatású antitest-kombináció, amelyről kimutatták, hogy mind a COVID-19 megelőzésére, mind annak kezelésére alkalmas, áll az AstraZeneca közleményében. Az AstraZeneca hosszú hatású antitest kombinációja (AZD7442) a placebohoz képest a felére (50%-kal) csökkentette a súlyos COVID-19 megbetegedés vagy a halálozás előfordulását a kórházban nem fekvő, enyhe és közepesen súlyos tünetekkel járó betegeknél a III. fázisú vizsgálatok szerint.

A világon 238 257 886 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 857 239 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem – közép-európai idő szerint – kedd reggeli adatai alapján. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 44 455 942. A halálos áldozatok száma 714 053. Indiában 33 971 607 fertőzöttet és 450 782 halálos áldozatot jegyeztek fel. Brazíliában 21 582 738 fertőzöttről és 601 213 halálos áldozatról tudni.

( Predrag M.)