hirdetés

Kismamáknak szóló matiné, s kétnapos Dalárnap kórustalálkozó, valamint az European Opera Days várja az érdeklődőket az Erkel Színházban és az Operaházban a hétvégén. Lesz sorsolás is, közös éneklés, és egy egyedülálló, izgalmas interaktív éjszakai program is.

opera-wikipedia

Az úgynevezett KismaMatiné az országban egyedülálló közösségi kezdeményezés, amelyet immár negyedik alkalommal szerveznek meg. A matiné Kodály Zoltán nevelésre vonatkozó hitvallására épül. Az előző évek sikerei után az eseményt áttették a nagyobb befogadóképességű Erkel Színházba, ahová akár 500 fiatal pár, család érkezhet.

A kismamák 2-2 darab 300 forintos jegyet kaphatnak az Erkel Színházban látható A varázsfuvola előadására.

A kitöltött regisztrációs lapok pedig sorsoláson vesznek részt, amelyen szobatisztaságig elegendő pelenkamennyiséget lehet nyerni. A rendezvényen Novák Katalin államtitkár mond köszöntőt.

Szintén szombaton kezdődik az Erkelben a Dalárnap, ami az Operaház által szervezett első amatőr kórustalálkozó. Erre 48 énekkar érkezik az ország különböző részeiről. A program lezárásaként pedig a vasárnap délutáni Parasztbecsület előadásban a „Húsvéti kórust” az egész nézőtér együtt énekli majd a színpadon lévő operakórussal. A program szakmai vezetője az Operaház karigazgatója, Strausz Kálmán, a nevezetes karbetétet pedig Hoppál Péter kulturális államtitkár, karnagy vezényli. A hagyományteremtő találkozóval Erkel Ferencre is emlékeznek, aki az Operaház első és örökös főzeneigazgatója, és a rengeteg énekkart egyesítő Országos Magyar Daláregyesület első, tevékeny elnöke is volt.

Az Operaházban pedig European Opera Days nevezetű program lesz. Az Opera Europa nemzetközi szervezetéhez tartozó intézmények – a május 9-i Európa Napjához közeli hétvégén – kinyitják kapuikat a közönség előtt.

A tagok közül Európában egyedüliként a budapesti Operaház szervez éjszakai programot, amelyen sorsolással kiválasztott egyetemisták és operarajongók vehetnek részt. A 22 órakor kezdődő interaktív program nagyon egyedi és szórakoztató: egy éj leforgása alatt sajátos módon mutatja be a résztvevőknek egy produkció születését, a szólamok megtanulásától a díszlet- és jelmeztervezésen, kivitelezésen át a bemutatóig.  Az egész éjszakán át tartó programban részt vesznek az Operaház mindhárom tagozatának – opera, zenekar, balett – művészei is.