hirdetés

Megkezdődtek a Szekszárdi Szüreti Napok, a vasárnapig tartó programsorozatot pénteken Simicskó István honvédelmi miniszter nyitotta meg ünnepélyesen, és felbontott egy palackot Szekszárd város idei borából. Mindemellett természetesen pár szót Simicskó miniszter is szólt a migránsválság veszélyéről.

szekszardi-szureti-napokA tárca vezetője a rendezvény fővédnökeként a Béla király téren mondott köszöntőjében többek közt Széchenyi Istvánt idézve kijelentette: addig él egy nemzet, amíg van hagyománya; a magyarság hagyományvilága gazdag, és minden alapunk megvan arra, hogy gyermekeink továbbvigyék azt.

– A történelmi tapasztalatok arra tanítanak bennünket, hogy körül kell nézni, leselkednek-e ránk veszélyek.
Egy migrációs válsághelyzet közepén vagyunk, a kérdés, hogy meg tudjuk-e tartani hagyományainkat – fogalmazott.

A Bartina együttes táncosainak a megnyitót megelőző műsorára utalva azt mondta: látva őket, van hozzá erőnk.

Simicskó István hangoztatta, ezek az ünnepnapok arról szólnak, hogy megerősödik bennünk egy egészséges nemzettudat. – Mindenkit tiszteletben tartunk, arra kérünk mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a mi értékeinket, kultúránkat – fűzte hozzá.

A Szekszárdi Szüreti Napokat méltatva a miniszter megjegyezte, hogy az a mai világban a hagyományainkhoz, lelki egészségünkhöz, a feltöltődéshez is hozzájárul. A város történelmi főterén összegyűlt több száz fős közönséget köszöntötte Hoppál Péter kultúráért, Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Ács Rezső (Fidesz–KDNP), a város polgármestere is.

A téren felállított színpadon Eszterbauer János mutatta be a borászatának 2013-as évjáratú Tüke bikavérét, amelyet idén Szekszárd város borának választottak. A szekszárdi borvidék tavaly óta forgalomban lévő egységes palackjába töltött bort közösen nyitotta fel Simicskó Istvánnal és Ács Rezsővel, miközben a Bartina táncosai kínálták a bikavérrel a fesztivál szponzorait és a meghívott vendégeket.
A néhány programmal már csütörtökön elkezdődött szüreti napok a város legnépszerűbb kulturális, borgasztronómiai rendezvénye. Idén több mint hatvan kulturális, szórakoztató esemény, negyven borászat várja a közönséget, a borudvarban a legismertebb szekszárdi pincészetek mellett első ízben megjelenik több kisebb pince és fiatal borász kínálata is.