hirdetés

Vándorfazekasok járják az iskolákat, a skanzenben Márton-napi vigasságot tartanak, a múzeumokban többek közt történelmi látképből, esküvői viseletekből nyílik kiállítás, és még számos izgalmas programmal készülnek az október elejétől november közepéig tartó Múzeumok Őszi Fesztiváljára Zala megyében.

vandorfazekasokNagykanizsán a rendezvénysorozat nyitányaként pénteken szakmai napot tartottak a Thúry György Múzeumban: a Germánok című időszaki kiállításhoz kapcsolódva a tanácskozás fő témája a régészet, a restaurálás, a kiállítás rendezés volt – mondta el Száraz Csilla múzeumigazgató az MTI-nek.
Hozzátette: a múzeum előadásokkal, kiállításokkal, könyvbemutatókkal készül a több héten át tartó rendezvénysorozatra. A Magyar Plakátházban nyíló időszaki kiállításon Légi régészet a Marostól a Zaláig címmel mutatnak be régészeti és történeti emlékeket. Az 1956-os forradalom zalai eseményeit tudományos ismeretterjesztő előadások keretében idézik fel – sorolta.
Az őszi fesztiválon mutatják be Markó Imre Lehel Kiskanizsai szótár című reprint kiadását, amely az Együtt Kiskanizsáért Egyesület gondozásában jelent meg. Az egyesület és a múzeum közösen gyűjtött fotófelvételeiből a 20. századi kiskanizsai esküvői viseleteket felvonultató kiállítás is nyílik ” emelte ki Száraz Csilla.

Novemberben a Nagy Háború zalai hősei és hátországa című könyvet mutatják be, a kötet a tavaly, azonos címmel Nagykanizsán megrendezett konferencia előadásainak tanulmányait tartalmazza.
Zalaegerszegen az iskolákban, óvodákban a gyerekek vándorfazekas segítségével készíthetnek agyagedényeket. A Göcseji Falumúzeumba igazi fesztiváli-kavalkádra invitálják november 12-én a látogatókat: a Márton-napi vigasságok elnevezésű rendezvény régi hagyományokat, a tollfosztást, a kukoricahántást idézi fel – emelte ki Kissné Kovács Ágnes múzeumpedagógus.

A Széchenyi-emlékév – gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulója – alkalmából Pölöskén, a művelődési házban emlékeznek meg a Széchenyi család történetéről. Széchenyi István dédunokája, gróf Teleki Béla 1932-től 1945 márciusáig élt Pölöskén, a családról őrzött tárgyi emlékeket, dokumentumokat, fényképeket, és történeteket a Göcseji Múzeum szeretné összegyűjteni és kiállításon bemutatni.

A Dallal tánccal program keretében ifj. Horváth Károly népzenekutató és Szabó Tímea néprajzos közreműködésével a Zala megye-vármegye területén gyűjtött népdalokat, népszokásokat, táncokat, gyermekjátékokat elevenítik fel.

A Központok a Zala mentén című állandó kiállítástól – amely 16 éven volt látható a Göcseji Múzeumban – nyolcrészes előadás-sorozattal búcsúznak a régészek, történészek, levéltárosok.

Az őszi fesztiválsorozathoz a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum is csatlakozik: kiállításon mutatják be a mécsesek, petróleumlámpák, gázlámpák, benzinlámpák és bányászlámpák történetét és használatát, az őszi szünetben pedig múzeumpedagógiai foglakozásokat tartanak.

Keszthelyen az őszi fesztiválsorozat a Nagy rajzolással kezdődik el október 8-án: a gyerekek a Fő téren, paravánokra feszített vásznakon készíthetik el „mesterműveiket” – mondta el Németh Péter múzeumpedagógus.

Hozzáfűzte: a Balatoni Múzeum családi, szakmai és egy speciális, boros programmal is készül az őszi fesztiválra. Készítenek egy felfedezőlapokat és térképeket tartalmazó füzeteket, amelynek segítségével a játék résztvevői felfedezhetik a Balaton-parti város kevésbé ismert értékeit is. Egy másik családi program keretében a hagyományos mesterségeket mutatják be, a következő napon pedig a gyerekek a szülőkkel közösen készíthetnek őszi termésekből libafigurákat vagy akár lámpást is.
A bor a balatoni táj elmaradhatatlan tartozéka, ezért a múzeumi őszbúcsúztatón kifejezetten felnőtteknek – borkedvelőknek, a szőlő és a borászat iránt érdeklődőknek – szóló programmal is várják a látogatókat.

(Fotó: Göcsej Múzeum)