hirdetés

A meteorológusok csütörtökre viharos szelet jeleztek a Balatonhoz, így hosszas szakmai egyeztetéseket követően végül 9 óráról 11 órára halasztották az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj rajtját. A versenyen mintegy 600 hajós mezőny vág neki a 155 kilométeres távnak, amelyet legkésőbb 48 óra alatt, így szombat délelőttig kell teljesíteni.

Ahhoz képest, hogy pár nappal korábban még gyenge szeles versenyre készülhettek a vitorlázók, a napok múlásával a várható időjárási előrejelzések változásával módosultak a taktikák és a beállítások is.

Sokáig nem voltak ugyan egyértelműek és egybehangozóak a meteorológiai előrejelzések, de a siófoki meteorológiai állomás előrejelzése szerint csütörtök kora reggel erős, viharos szél várható.

.A Kékszalag rendezője és a versenykoordinációs központ ezért 2 órával elhalasztotta a rajtot, mert a vitorlázók zömének nem probléma ugyan a 60 km/órás szél megvitorlázása, de a Balaton minden szegletéből a versenyre igyekvő hajók biztonságos kikötése, a kikötői vendéghelyek hiánya okán ilyen nagy létszámú mezőny számára nem biztosított. A halasztás után így a legtöbb hajó éjszakára maradhat a szokásos biztonságos kikötőhelyén.

Favorit nincs, három fő esélyes viszont van

Holczhauser András, a magyar szövetség főtitkára kiemelte: bár a versenynek nincs favoritja, az mégis biztosra vehető, hogy ezúttal is a katamaránok közül kerül ki az abszolút győztes. Sőt, a friss időjárási előrejelzésekből kiindulva még a Raiffeisen Fifty-Fifty 7:13:21 órás, tavaly felállított csúcsa is megdőlhet.

A főtitkár emlékeztetett az első alkalommal saját erőforrásokból megoldott, viszont a korábbiaknál lényegesen tagoltabb élőképes közvetítésre, ennek kapcsán pedig arra, hogy a mezőnyben az élen haladók mögött is számtalan izgalmas pillanatot és párharcot tartogat a verseny, amelyet mintegy 30 hajóosztályban és értékelési csoportban írnak ki.