hirdetés

Csak lett netadó
2022-06-08 22:17

Úgy tűnik a netadó mégiscsak be lesz vezetve. Az új extraprofitadókról szóló törvény szakértők szerint erről szól. Biztos emlékeznek rá amikor több millió magyar vonult az utcára az internet adó hírére. Mára már ez is elmarad.

 

Lassan újabb részletek derülnek ki a kormány extraprofitadójáról: ami biztos, hogy a távközlési cégek adóterhelése is tovább nő, de hogy ez hogyan érinti a szolgáltatást igénybe vevőket, vagyis minket, erre is iránymutatást ad a Magyar Közlöny, amelyben leírják, mi lesz az befizetés-elvonás alapja.

Szakértői és kormányzati számítások szerint kb. 40 milliárd forintnyi extra befizetést vár a költségvetésbe a távközlési cégektől a kormány. Az extraprofitadó számítási alapja az cégek éves korrigált árbevétele, levonva belőle a készülékértékesítésekből származó bevételt. A különböző szektorokat érintő elvonások a szombati kormányülést követően, pünkösd vasárnap jelentek meg a Magyar Közlönyben.

Ami marad, az leegyszerűsítve a szolgáltatásokból – internet, mobiltelefonvonal és egyéb előfizetésekből – származó bevétel lesz: ez képezi az elvonás alapját – magyarázta Nagy Viktor, a Portfolió részvényrovatának vezető elemzője a lap Checklist cimű, naponta megjelenő podcastjában. Kérdésre válaszolva az elemző kifejtette azt is, hogy lényegében ez egyfajta – 2014-ben már bevezetni tervezett – netadóként is felfogható.

Hozzátette azt is: nehezen tudja elképzelni, hogy az ezzel kapcsolatos bevételkiesést a távközlési cégek nem próbálják meg valamilyen burkolt, a fogyasztókat érintő áremeléssel ellensúlyozni, annál is inkább, mivel már most látszik, hogy a nagy cégek üzleti terveik módosításával reagáltak a kormány intézkedéseire, illetve részvényeik esésére.

 

( Predrag M.)