hirdetés

Határozatlan volt az ellenzéki kezdeményezésre, a lakhatás témájában összehívott rendkívüli ülés, miután a Fidesz-KDNP-ből senki nem ment el a parlamentbe. Az ellenzék gyomorforgatónak, cinikusnak tartja a hozzáállást – sorolták az üres székeknek.

 

Nagy reményt nem fűzhetett az ellenzék ahhoz, hogy a kérésükre péntekre összehívott rendkívüli parlamenti ülésen a Fidesszel együtt megold minden lakhatási problémát. A korábbi, ellenzéki kezdeményezésű parlamenti ülések ugyanis mind gyorsan véget értek a Fidesz távolléte miatt.

Az ellenzék – az összes ellenzéki frakció plusz függetlenek (mínusz Mi Hazánk) egymással összefogva – ezúttal keddre akart parlamenti ülést, de ezt Kövér László házelnök péntekre hívta össze Majd a helyszínen az ellenzékiek azzal szembesülhettek, hogy teljesen üresek a padsorok velük szemben, és a korábbiakhoz képest új elem, hogy a kormány részéről sem ment be egyetlen államtitkár sem.

A felszólalók persze mind negatív jelzőkkel illették ezt a fideszes hozzáállást, amely előre jelezte, hogy nem fog sokáig tartani az ülés. A napirend előtti felszólalások után ugyanis határozatképtelenség miatt nem tudták elfogadni a napirendet. 47 igen szavazat ugyanis nem elég a határozatképességhez, a parlamenti ülés rögtön véget is ért úgy, hogy el sem kezdhették tárgyalni az ellenzéki javaslatot a lakhatásról.

A Fidesz képviselők helyett egy közleményt küldött, amelyben azt írta: az ellenzék kezdeményezése egy kampányakció, a Fidesz-KDNP abban nem vesz részt.

A Fidesz szerint azok az ellenzékiek akcióznak most a parlamentben, akik “devizahitelekbe hajszolták az embereket, de egyetlen, a bajba jutottakat segítő intézkedést sem szavaztak meg. Az Eszközkezelő az elmúlt években 36 ezer családot mentett meg, akik közül már közel 20 ezren jelezték, hogy élnek a felkínált lehetőséggel, és így visszakapják otthonukat” – írta a párt.

Az ellenzéki pártok felszólalói a Fideszt hibáztatták, hogy láthatóan nem hajlandó tudomást venni a kilakoltatás problémájáról.

Hiába lenne módja 400 óra túlmunkát végezni a fideszes képviselőknek, ők a rendes munkájukat sem végzik el. Tragikusnak tartom, hogy üres székeknek kell beszélnem. Tóth felhozta annak a 9 gyerekes családanyának a levelét, amelyben a miniszterelnök segítségét kérte, hogy ne lakoltassák ki. Ám Orbán nem segített, így Tóth szerint bebizonyosodott, hogy a miniszterelnök “nem képviseli a keresztény értékeket”. –mondta Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

Döbbenetes azt látni, azzal szembesülni, hogy a Fidesz-KDNP épp csak utánuk nem köp azoknak a családoknak, akik anyagi nehézségekkel néznek szembe. –közölte Csárdi Antal, az LMP politikusa.

A parlamenti ülést Latorcai János levezető elnök fél óra után berekesztette.