hirdetés

A Stop Soros javaslatot, ha elfogadják, tényleg önálló büntetőjogi tényállás lehet a jogellenes bevándorlás szervezése. A törvény azt is kimondaná, hogy elfogadhatatlan a menedékkérelme annak, aki olyan országon keresztül érkezett Magyarországra, ahol már nincs kitéve üldözésnek vagy „ha abban az országban, amin keresztül Magyarországra érkezett, a megfelelő szintű védelem biztosított”.

gyurcsány-menekültMiután Pintér Sándor belügyminiszter benyújtotta a javaslatcsomagot, közleményt adott ki a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet, amely szerint a kormány a rászorulók segítőit inkább börtönbe küldené, mintsem meghallaná a kritikájukat. Úgy látják, hogy a kormány a büntetőjogot akarja fegyverként használni az emberi jogok védelmezőivel szemben, vagyis elzárással és börtönnel fenyegeti azokat, akik jogszerűen lépnek fel Magyarország emberi jogi kötelezettségeinek védelmében.

Bár a korábbi verziók is botrányosak voltak, a humanitárius és jogi segítségnyújtás börtönnel fenyegetése elfogadhatatlan egy demokratikus államban” – írták.

A szervezet szerint a javaslat szándéka visszahozni a félelem évtizedek óta nem tapasztalt légkörét. „Ezen a törvény részleteinek finomítgatása sem segíthet, a javaslatot nem szabad megszavazni. Aki ilyen törvényt szavaz meg, az világos üzenetet küld: a rászorulókat segítőket inkább börtönbe küldi, mintsem a kritikájukat meghallgatná.”

A Helsinki négy pontban foglalta össze álláspontját a javaslattal kapcsolatban:

  1. A kormányzat a büntetőjoggal fenyegeti azokat, akik kiállnak az emberi jogokért. Köztük a mindenkit megillető tisztességes eljárás jogáért. Bebörtönzéssel fenyegetni azokat, akik a kiszolgáltatottakat támogatják és a rászorulókat képviselik hatósági eljárásokban. Ez mindennel ellentétes, amit jogállamnak vagy európai értéknek nevezünk.
  2. Menedékjogot kérni alapvető emberi jog, nem bűncselekmény. Akit háború, kínzás, bántalmazás fenyeget, az védelemre jogosult a nemzetközi, uniós és a magyar jog alapján is. Ha egy menedékkérőnek valaki jogi segítséget vagy tájékoztatást nyújt, és ezért megbüntetik, azzal a tisztességes eljáráshoz való jogot is kiüresítik.
  3. A tranzitzónákba a magyar hatóságok engedélyezik a belépést a menedéket kérőknek, a beengedést követően a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal feladata a menedékkérelmek elbírálása. Amíg a menekültügyi eljárás zajlik, a védelmet kereső jogszerűen tartózkodik az országban – az uniós jog alapján ez egyértelmű. Külföldiek magyarországi tartózkodását csak a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal engedélyezheti, civil szervezet vagy magánember nem.
  4. A Magyar Helsinki Bizottság, munkatársaink és ügyvédeink azoknak nyújtanak ingyenes jogi segítséget, akik a menedékkérelmüket már benyújtották, és akiket az ország területére a hatóságok már beengedtek. Ez minden szempontból jogszerű tevékenység.