hirdetés

Orbán Viktor Facebook-videóban jelentette be az Idősügyi Tanács mai ülését követően, hogy az idősek hétfőtől péntekig délelőtt 9 és 11 óra között védett sávban vásárolhatnak, vagyis ebben az időszakban csak ők lehetnek a boltban.

 

Hétvégén pedig reggel 8 és 10 óra között áll rendelkezésre vásárlási idősáv az időseknek.

A rendeletet a miniszterelnök úgy magyarázta, hogy az idősek bármikor vásárolhatnak de van egy védett idősáv, amikor kizárólag ők tartózkodhatnak a boltokban.

A rendeletre azért volt szükség, mert a leginkább veszélyeztetett korosztályról van szó.

Novák Katalin hivatalos Facebook-oldalán szúrta ki az Index, hogy a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfő reggel az Idősek Tanácsának tagjaival tárgyalt, amelynek eredményeként azzal a javaslattal élnek Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy térjen vissza ismét egy kizárólag az idősek számára elérhető vásárlási sáv.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter azzal érvelt, hogy figyelembe véve a tavaszi tapasztalatokat, mindez a hétköznapok során nagy segítséget jelentene a 65 év feletti, a koronavírus szempontjából leginkább veszélyeztetett korosztály számára.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere november elején jelentette be, hogy a felívelő járványgörbe miatt hétfőtől három helyi piacon ismét bevezetik a 65 év felettiek vásárlási sávját reggel 8 és 10 óra között.

Pár nappal később ugyanebből a megfontolásból Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere is úgy döntött, hogy délelőtt 11-től 12-ig csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak szerdán és szombaton a helyi piacon. Rajtuk kívül az említett időszakban a helyi piacokon egyedül az árusok és a piac további dolgozói tartózkodhatnak.

(ajtai)