hirdetés

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolja az ügyészség Tát Margit méhkeréki fideszes polgármestert. Egy bűnmegelőzési projekt 31 millió forintja tűnt el. A vádhatóság szerint a polgármester a ludas.

 

Tát Margit első rendű vádlott a támogatási szerződés aláírásakor fennálló valós – az írásban lefektetett megtévesztő nyilatkozatától eltérő – szándéka az volt, hogy a legfeljebb 31 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást az engedélyezett felhasználási cél megvalósítása nélkül jogtalanul megszerezze és azt más, az eljárás során ismertté nem vált célra fordítsa – áll a vádiratban, amelyet nemrégiben küldött el a Gyulai Járási Ügyészség a Gyulai Törvényszékhez.

A bírósági a tárgyalás leghamarabb őszre várható. Ez pedig önmagában is érdekes és egyben befolyásoló tényező lehet, hiszen Tát Margit a Fidesz hivatalos polgármesterjelöltje az őszi önkormányzati választáson a Békés megyei, többségében román nemzetiségűek lakta, alig kétezer lélekszámú Méhkeréken.

Az első rendű vádlott előre elhatározta azt is, hogy a támogatás jogtalan megszerzése és a pénz szerződéstől eltérő felhasználásának leplezése érdekében különböző nonprofit szervezetekkel, gazdasági társaságokkal és természetes személyekkel kötött színlelt megállapodásokat – munka-, illetve megbízási szerződéseket az ügyészség szerint.

Így a méhkeréki fideszes polgármester a projekt színlelt lebonyolítása mellett a közreműködő szervezethez benyújtott kifizetési kérelmeiben, elszámolásaiban és egyéb nyilatkozataiban megteremtette azt a hamis látszatot, miszerint a támogatott tevékenységek megvalósultak.

Némiképp vicces, hogy a bűnmegelőzésre szánt forrás lenyúlása lett egyben a bűn melegágya, így valósult meg a költségvetési csalás.