hirdetés

Az észak koreai hadsereg állítólag szétzilálta a Magyar Fejlesztési Központ adatbázisát. Állítólag a nulláról kénytelen újjászervezni az adminisztrációját a MFK. Ráadásul épp az a szerver semmisült meg amin a számlák, a szerződések, minden digitális adat volt tárolva, ami rettentően elképesztő. Még jó, hogy ezek a kicsi kis koreaiak tudtak magyarul és tudták mi a lényeges adat.

 

A 2014 óta működő kormányzati szervnél azt a szervert érte a támadás, amelyen a teljes hivatali dokumentációt, a szerződéseket, a számlákat, a vállalati szoftvereket, lényegében a tevékenységéhez kapcsolódó összes digitális adatát tárolta. A támadás pontos dátuma egyelőre nem ismert .

A Külügyminisztérium szerint támadás volt de adatvesztés nem. Ezzel szemben a Magyar Rögbi Szövetség, amely szintén itt tárolta az értékes dokumentumait, elismerte, hogy megsemmisült minden.  Nos , akkor most ki az, aki rosszul emlékszik erre a észak-koreai csapásra?

Az MFK feladata mint az ismert az Európai Strukturális és Beruházási Alapok terhére kiírt uniós nyílt pályázatok figyelése, valamint az, hogy tájékoztassa az államigazgatási, önkormányzati, vállalati és civil szektort az elérhető forrásokról és a pályázati feltételekről. Az MFK együttműködésben állt a külügyi tárca mellett az Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Agrárminisztériummal és számos kormányszervvel, nem beszélve civil-, sport- és egyéb szervezetekről. A központ működteti a Pályázatok Magyarul honlapot is, ezért biztosra vehető, hogy milliárdos tételű támogatások dokumentációi semmisültek meg.

A 168 Óra értesüléseit minisztériumi és más hivatalos válaszok hiányában az Magyar Rögbi Szövetség technikai igazgatója, Debreczeny Dénes erősítette meg telefonon. A szövetség több szálon is érintettje az ügynek, mivel a fejlesztési központ igazgatója, Kiss Antal a rögbiseknél is elnöki posztot tölt be. A Rögbi Szövetség is a támadásban érintett szervereken tárolta az adatait. Nekik azonban szerencséjük volt, mert a legtöbb hivatalos dokumentum másodpéldánya, illetve az elszámolások a sportért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumánál vannak, így onnan kértek segítséget a helyreállításhoz és a pótláshoz.

Mivel a hackertámadás kormányzati szervezetet érintett, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak kellett kivizsgálnia a történteket. Debreczeny Dénes közvetve úgy értesült a vizsgálatról, hogy észak-koreai eredetű volt a támadás.

(Forrás:168óra)