hirdetés

Magyarországon eddig Tizenöt omikronos esetet azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjában, és további omikrongyanús mintákat is vizsgálnak – közölte az NNK a kormányzati tájékoztatási oldalon.

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos egy hete jelentette be az új vírusvariáns hazai megjelenését, de a vizsgálatot végző Neumann Labs diagnosztikai laboratórium közleményéből lehetett sejteni, hogy már több helyen jelen van az omikron. Az omikron variánssal fertőzött magyar házaspár tagjai ugyanis nem voltak külföldön, így bizonyosan itthon kapták el a betegséget.

A WHO legfrissebb megállapításai szerint a koronavírus novemberben felbukkant omikron variánsa jelentősen gyorsabban terjed, mint az eddig domináns delta. Maga a gyorsabb terjedés már eddig is nyilvánvaló volt az érintett országok járványügyi adataiból, de az ENSZ Egészségügyi Világszervezete számszerűsítette is a dolgot: az omikron duplázódási ideje 1,5–3 nap. A duplázódási idő azt mutatja meg, hogy hány nap alatt nő kétszeresére egy adott időszakban a fertőzések száma. Ugyanakkor a fertőzés súlyosságáról eltérő információk terjednek, mert még nincs kellő számú klinikai tapasztalat; egy reménykeltő, bár óvatos friss brit kutatás szerint az omikron

( Balu)