hirdetés

A tavaly feltámasztott, majd nem sokkal később vidéki frekvenciákat megszerző Rádió1 elvileg nem terjeszkedhetne korlátlanul, van azonban egy kiskapu, amely akár totális szabadságot is adhat e téren Andy Vajna adójának – derül ki a 444.hu- írásából.

andy-vajnaPiaci szereplők szerint a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb átalakulása várható a helyi rádiók piacára Magyarországon. A rádiósok attól tartanak, hogy Andy Vajna kormányközeli médiabirodalma még a 2018-as választás előtt be akarja darálni a helyi adókat is, mivel ez az egyetlen terület a magyar médiában, ahol nincs még megkérdőjelezhetetlen fideszes fölény.

A 444.hu írása szerint az említett piaci szereplők úgy gondolják, mivel a Class FM egykori országos frekvenciacsomagját kormányközeli tulajdonosok valószínűleg nem tudják a választásokig megszerezni, fennáll a veszély, hogy helyi frekvenciák összegyűjtésével érnék el az országos lefedettséget. Ez sem olyan egyszerű azonban, mint első látásra tűnik.

A Rádió 1 besorolása szerint körzeti szolgáltatónak minősül, ezért a törvény szerint nem kaparinthat meg korlátlan számú helyi frekvenciát. Van azonban egy kiskapu a médiatörvényben: egy körzeti szolgáltató megkötés nélkül hálózatba kapcsolódhat akármennyi helyi frekvencián, de csak maximum napi húsz órára, és a maradék négyben helyi adást kell sugározni. Utóbbit azonban akár hajnalban is. Ráadásul tartalmi megkötés sincs – írja a 444.hu.

Fennáll tehát a veszélye, hogy a frekvenciákat a szakmában a semmiből felbukkanó, a 444.hu által idézett források szerint ezért strómangyanús cégek szerzik meg, amelyek utána megállapodhatnak a Rádió 1-gyel, és napi 20 órára átengednék a frekvenciát az országos műsornak. A Rádió 1 korábban, a Vajna-időszak előtt is hasonló franchise-rendszerben működött egyébként.

Az elmúlt hónapokban több, nagy múltú helyi rádió is azzal szembesült, hogy amikor újra akarta pályázni a lejáró frekvenciáit, új alapítású és a rádiózásban teljesen tapasztalatlan cégek indultak el vele szemben, és a pályázatok nem ritkán furcsa kizárásokkal értek véget. A cikkben példaként a paksi Fortuna Rádiót valamint a Keszthelyen, Zalaegerszegen és Nagykanizsán sugárzó Helikon Rádiót említik. Mindkét társaság eddig ismeretlen konkurenciát kapott az újrapályázásnál.

Radetzky András, a Helyi Rádiók Országos Egyesületének (HEROE) elnöke szerint a most látható jelek nem túl biztatóak a jövőre nézve. A HEROE folyamatosan javaslatokat tesz a Médiatanácsnak arról, hogy a frekvenciapályázatok elbírálásánál vegyék figyelembe a rádiós tapasztalatot is, és pontozzák azokat a szolgáltatókat, akik hosszú évek óta a törvényeket és a gazdasági szabályokat betartva sugároznak egy-egy helyi frekvencián. Nem igazán szokták figyelembe venni a döntéshozók ezeket a javaslatokat – tette hozzá.

Radetzky szerint idén mindenképpen nagyot fog változni a helyi rádiós piac azért is, mert a lejáró frekvenciák mellett pályáztatni fognak 8 új megyeszékhelyi frekvenciát, amelyeken az utóbbi néhány évben nem volt adás, csak 2010 előtt.