hirdetés

53 napja tart Oroszország inváziója Ukrajnában. Azonban nagyon nehéz pontosan átlátni, mely területeket is foglalták el az oroszok, valamint hol zajlanak jelenleg a harcok. ezt próbáljuk most a brit védelmi minisztérium segítségével bemutatni.

 

A brit védelmi minisztérium tett közzé egy frissített térképet, amely részletesen mutatja az orosz csapatok mozgását Ukrajnában. A brit hírszerzés szerint a Kreml csapatai valószínűleg továbbra is folytatják az előrenyomulást. Máshol a Krím félsziget felől jósolnak mozgásokat Nova Kahovka, Zaporizzsja, Melitopol, Bergyanszk és Herszon felé.

A térképen az látható, hogy az oroszok milyen területeket foglaltak már el, merre halad az offenzíva, valamint mely városokat érték rakéta- vagy légicsapások.

Mariupol van a legrosszabb helyzetben. A várost  az orosz erők körbevették, és szó szerint a földig lerombolták, az viszont még vitatott, hogy elfoglalták volna. Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy hadseregük megszerezte az irányítást a régóta ostromlott kikötőváros fölött. Az ukránok ezzel szemben azt állítják, hogy bár katonáik be vannak kerítve, nem adják meg magukat, és még mindig harcban állnak a támadókkal.

Amint azt a térkép is mutatja, az ukrán főváros, Kijev környékén is fokozódnak az orosz légitámadások.A helyi média szerint is robbanások hallatszottak Kijev közelében, ami a hatóságok szerint a Moszkva orosz hadihajó megsemmisítése miatt indított megtorló támadás lehet.

Elemzések szerint a luhanszki régióra tevődik át a hadműveletek súlypontja, a térképen is jól látható, hogy Kramatorszk környékét is légitámadás érte. A város azóta szinte teljesen kiürült, a főutakon a házak ablakai be vannak deszkázva, sokan elhagyták otthonukat, és átköltöztek a környező falvakba.

Az oroszok némi előnyt szereztek Izjum környékén, várhatóan Barvinkove és Szlovjanszk felé indul meg az újabb offenzíva, utóbbi nem messze található Kramatorszk városától.

( Balu )