hirdetés

Magyarország nyakán marad a terrorizmussal vádolt de csak hivatalos személy elleni erőszak miatt elítélt Ahmed H., akit a röszkei zavargások miatt helyeztek vád alá. A férfit  senki nem akarja átvenni. Azonban kiadatási őrizetbe már aligha lehet sokáig tartani, mert az súlyos jogsértés.

 

Sejteni lehetett, hogy  nem megy olyan egyszerűen a 2015-ös röszkei zavargásokban részt vevő Ahmed H. kitoloncolása Magyarországról.  Így a közmédia által nagy dirrel durral terroristának kikiáltott férfi még mindig Magyarországon tartózkodik. Ahmed H. ügyéről a Nyíregyházi Törvényszék sajtóosztálya közölte, hogy a Nyírbátori Járásbíróság újabb 2 hónappal meghosszabbította a férfi idegenrendészeti őrizetét.

Ahmed H.-t a Szegedi Ítélőtábla határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény miatt tavaly szeptemberben jogerősen öt év börtönre ítélte azzal, hogy leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság emellett Ahmed H.-t tíz évre kiutasította Magyarországról.

 

A férfi január végén már le is töltötte a 2015. szeptember 19-i elfogásától számított ötéves büntetése kétharmadát. Ténylegesen azonban nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt 72 órára elrendelte az idegenrendészeti őrizetét. Ezt a bíróság akkor további hatvan nappal meghosszabbította azzal az indokkal, hogy a hatóságnak a kiutazáshoz szükséges úti okmányok beszerzéséhez, a kitoloncolás megszervezéséhez további időre van szüksége. A bíróságnak most azért kellett meghosszabbítania az őrizetet, mert Ahmed H. jelenleg sem rendelkezik érvényes úti okmánnyal, így azután a magyar hatóságok hiába próbálkoznak a kitoloncolásával.

 

A férfi korábban Cipruson élt családjával, ezért a magyar hatóságok a Ciprusi Köztársaságba rendelték el kitoloncolását, azonban Ciprus nem fogadta be. Mivel Ahmed H. eredeti úti célja Németország volt, az eljárás során megkeresték Németországot is – tekintettel arra is, hogy családja időközben oda költözött, azonban a férfit – mivel nincsenek érvényes beutazási engedélyei – a németek sem hajlandók átvenni.