hirdetés

Bár Magyarországon a képviselők fizetését megduplázták és havonta több mint egy milliót vihetnek haza. A miniszterek és az államtitkárok is örülhetnek, hisz a 2 milliós havi fix nem vicc. Azonban a rendőrök hoppon maradtak. Az Életpálya modell csődöt mondott. “Márciustól civil leszek” – Fizetési értesítésük fotójával tiltakoznak a rendőrök az alacsony bérek ellen és nem éri meg ebben a felelősségteljes munkakörben dolgozni, és képtelenség eltartani egy családot. Ráadásul a Független Rendőr Szakszervezet is beállt a sztrájkot hirdetők civilek mögé.

 

rabszolgatörvényA fizetésükről szóló átutalási értesítőket osztották meg a rendőrök a Zsaruellátó Facebook-oldalon, miután Kontrát Károly belügyi államtitkár a januári rendőri béremelésekről beszélt. A politikus azt mondta, januártól 5 százalékkal emelkedtek a rendőri fizetések. Az államtitkár szerint 2015 óta átlagosan 50 százalékkal emelkedtek a rendvédelmi dolgozók bérei.

A szakszervezet szerint a rendőrök többsége ezt nem tapasztalja, sőt.

Tény kérdése, hogy az Unióban a magyar rendőrök bére volt a legalacsonyabb 2004-ben.  A lemaradás majd 3-400%-os volt. Így Kontrát bejelentése nem nagy durranás, hisz legalább 1-200%-os emelés lenne az, amit anno vállalt Magyarország.

“10 év után a fizetésem. 30 évesen nem merek gyereket vállalni” – írja az egyik rendőr a 152.977 forintos fizetési értesítője mellé. “Agyalok a leszerelésen, pedig az álmom volt, és bíztam minden évben, hogy változik”.

“2 éves járőrként, túlórával. Illetve másodállásban pedig az OMSZ mentő gépkocsivezetőjeként. Mindezt nő létemre, ennyiért. Azt gondolom mondanom sem kell mennyi a szabadidőm…” – ez áll egy 85 ezer forintos fizetés fotója mellett.

Egy 192 ezres átutalás fotója mellett azt olvashatjuk a Zsaruellátón : “5 óra+10 óra távolléti, 5.5 év szolgálati viszony, KLFO. Nyilván van ennél gyengébb, de inkább az alapnak kéne lennie ennyinek… nem a túlórából kellene megélni, hiszen a szabadidő az szabadidő, ha családdal, ha nem, de szabadidő…”

A Zsaruellátó szóvivője, Fekete Zsuzsanna azt mondta, hogy ezekből a fizetésekből ezekben a felelősségteljes munkakörökben képtelenség eltartani a családot.

Eközben a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) is támogatja az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság (OSZDB) követeléseit, azok megvalósításáért pedig szolidaritást vállal, derül ki az FRSZ honlapján közzétett  közleményéből.

Az FRSZ azt írja, az OSZDB mind a négy követelésével egyetértenek, nevezetesen a munka törvénykönyvének átfogó felülvizsgálatával, a sztrájkjog újraszabályozásával, a béren kívüli juttatásokra vonatkozó kedvező szabályok visszaállításával, illetve a rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozásával.

A kormányzat 2010 óta több lépésben indokolatlanul korlátozta a hivatásos rendőri állomány alapvető jogait, és növelte kötelezettségeit, anélkül, hogy a többletkövetelmények megfelelő ellentételezését biztosította volna, írják.

A tömegesen elrendelt túlórákkal a rendőröket is végtelenségig kizsigerelik.

A hivatásosok számára eddig is 416 túlórát rendelhettek el évente, mindezek a körülmények pedig teljesen szétzilálják a rendőrök magán- és családi életét, írják.