hirdetés

Komoly külpolitikai botrányt csinált a magyar külügy. Súlyos részleteket derített ki a német közszolgálati Deutsche Welle arról, hogyan adták kézről kézre a magyar diplomaták az Albánián, Montenegrón és Szerbián át a börtönbüntetése elől Magyarországra szökő Nikola Gruevszkit. A Macedón politikust Magyarországra szállító külügyi diplomaták nevét megnevezték.  

 

gruevszkiA Deutsche Welle az albán és a montenegrói rendőrség információ alapján arról ír, hogy Gruevszki a tiranai magyar követségen nyújtotta be a menedékkérelmét. Majd innen utazott magyar követségi autókkal Montenegrón és Szerbián át Magyarországra, pedig az útlevelét már tavaly visszavonták, ezért Magyarországra vagy más uniós államokba nem juthatott volna be. Az elítél macedón politikusnak csak személyije volt, ezzel azonban nem utazhatott volna sehova.

A Deutsche Welle a montenegrói rendőrség tájékoztatása alapján arról ír, hogy a volt macedón miniszterelnök vasárnap Bozjénél lépett be Montenegró területére, és két Tiranában állomásozó magyar diplomata, K. Antal és V. Csaba, a tiranai követség tagjai kísérték.

Podgoricában aztán autót váltottak a Gruevszkit menekítők, és három órával később a dobrakovói határátkelőnél lépett be Szerbiába. Ide két Montenegróban állomásozó magyar diplomata kísérte el. Cs. Zoltán és F. Csaba.

Így az a kormányzati állítás, hogy nem segítettük Macedoniából megszökni Gruevszkit igaz. Azonban az, hogy segítettünk egy elítélt bűnözőt Magyarországra csempészni, mert ez jogilag az, hisz a politikusnak nem volt útlevele, már igaz.

Ráadásul, aki erre engedélyt adott vagy tudott erről az mind elkövette az embercsempészetet, ha tetszik, ha nem. Ráadásul nem egy ember vett részt a belépéshez nem rendelkező okmányokkal utazó Gruevszki behozatalához, hanem több így a bűnszervezet is megáll. Mindez pedig felvet egy másik kérdést, hogy vajon máskor is csinál ilyet a magyar külügy? Másokat is behoz vajon így ilyen fura módon Magyarországra a külügy ? S vajon még mit szokott a magyar diplomácia így becsempészni vagy épp kicsempészni az országból ?