hirdetés

Fe­ke­tébe öl­tözve rótta le ke­gye­le­tét a brit mo­nar­chia feje, II.Erzsébet, Londonban az elmúlt évszázad brit háborús halottakról.

erzsebet-gyaszol-2A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja a hagyomány alapján mindig az I. világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-éhez legközelebbi vasárnapon esedékes. Az emlékünnepséget 1919 óta évente megrendezik, a központi helyszín ezúttal is a háborús halottak tiszteletére emelt emlékmű, a Cenotaph volt. A parlament híres toronyórája, a Big Ben 11 órát jelző harangjátéka után a tömeg kétperces néma főhajtással tisztelgett a halottak emléke előtt. A kétperces csend kezdetét és végét a brit hadsereg egy első világháborús ágyújának lövései jelezték.

Ezután helyezte el koszorúját a 90 esztendős II. Erzsébet királynő, aki a brit fegyveres erők összes fegyvernemének főparancsnoka is. Koszorúzott az uralkodó férje, a 95 éves Fülöp edinburghi herceg is, aki a királyi haditengerészet tengernagyi rangját viseli, és a II. világháborúban aktív haditengerészeti szolgálatot teljesített.