hirdetés

Kósa Lajos szerint nem éheztetik a tranzitzónákban a menekülteket, és a turisták sem kapnak enni a magyar államtól, ami tény de őket nem is zárják rácsok mögé.

 

Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában hétfőn leszavazták Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők törvényjavaslatának tárgysorozatba vételét. A törvényjavaslat „a tranzitzónában tapasztalt embertelen gyakorlat megszüntetésére” irányult.

Szél Bernadett az ülésen kifejtette, tavaly augusztus óta dokumentáltan 17 alkalommal 27 embert éheztettek a magyar hatóságok a tranzitzónákban. A Magyar Helsinki Bizottság minden esetben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, az EJEB pedig minden esetben utasította a magyar államot az eljárás alatt álló külföldiek élelmezésére.

A magyar álláspont szerint a tranzitzónában tartózkodó menekültek nem fogvatartottak, így nem lehet szó éheztetésről. Másrészt azt hangoztatták, hogy a menekültügyi eljárás alatt állók élelmezésére nem kötelesek a hatóságok.

A bizottság fideszes elnöke, Kósa Lajos is ezzel érvelt hétfőn:

Az a tízmillió turista, aki belép Magyarországra, sem kap enni a magyar államtól, ők sincsenek éheztetve– jegyezte meg Kósa, hozzátéve, hogy mindenkinek adnak enni, aki eljárás alatt van, Szerbia felé pedig bárki távozhat.