hirdetés

Ma nekimegy a Parlament többsége a Heineken sörgyárnak, azaz csak a multi vöröscsillagjának. Az Országgyűlés ma kezd vitát arról a kormánypárti javaslatról, amely betilthatóvá tenné az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatát. A gond csak az, hogy a Heinekennek előbb volt vöröscsillagja mint az bármiféle ideológiának lett a jelképe. Ráadásul ez az olasz prémium kategóriás ásványvíz a San Pellegrino gyárat is negatívan érinti. Így több országgal fogunk egyszerre háborúzni úgy tűnik.  

Heineken_dop_Small1A képviselők az ülésnap végén kezdhetik tárgyalni az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szóló kormánypárti javaslatot. Az indítvány benyújtóinak egyike, a kereszténydemokrata Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban úgy fogalmazott, Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos, hogy gazdasági haszonszerzés céljából ne lehessen ilyen jelképeket felhasználni.

Ez szép és dicsérendő. De mi van azon jelképekkel, amelyek olyan cégeké, amelyek már elöbb léteztek, mint a bolsevizmus ?

Az is rossz Ómen, hogy a KDNP vezére az egyik beterjesztő. Emlékezzünk csak vissza a vasárnapi boltzárra?

Miután Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a múlt hét elején előterjesztette az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szóló  törvényjavaslatot, a söripar és a közvélemény a Heineken és az Igazi Csíki Sör erdélyi vitájának újabb fejezeteként értelmezte a lépést.

A beadvány azt vetíti előre, hogy tilos lesz Magyarországon horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet haszonszerzés céljából felhasználni, megjeleníteni, az azzal ellátott árut vagy szolgáltatást értékesíteni.

A hazai áruházak polcain nemcsak a Heineken sör, hanem például a San Pellegrino olasz ásványvíz címkéjén is találkozhatunk vörös csillaggal.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője elismerte: a Heineken valóban érintett, de a sört senki nem akarja betiltani, a címkén lévő vörös csillagról van szó csak.