hirdetés

Köszönik a kormány ajánlatát de a gyöngyöspatai romák de ők a bíróság által megítélt 100 milliójukat kérik , nem utólag kitalált programokat. A szegregált oktatásba kényszerített sértetteknek péntekig kellett volna folyósítani az összeget, ami nem érkezett meg a számlájukra. 

 

Gyűlést tartottak azok a gyöngyöspatai romák, akiknek kártérítést ítélt meg a bíróság az iskolai szegregációs perben. Ezen az érintettek egyetértettek abban, hogy természetbeni juttatások helyett pénzt szeretnének kapni.

Horváth László fideszes parlamenti képviselő csütörtökön jelentette be, hogy a Debreceni Ítélőtábla jogerős, másodfokú ítélete ellenére nem pénzben, hanem képzésekkel kárpótolnák azokat a romákat, akiket 2004 és 2017 közt elkülönítve oktattak a helyi általános iskolában. Ez többek közt azt jelentette, hogy külön emeleten és osztályokban kellett tanulniuk, nem vitték el őket osztálykirándulásra, nem vehettek részt az úszásoktatáson, és nem ugyanúgy tartották nekik a tanórákat, mint másoknak.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek (CFCF) Alapítvány munkatársai szombatra hívták össze az érintetteket, hogy elmagyarázzák nekik, milyen lehetőségeik vannak most, és megkérdezzék őket, mit szólnak az ajánlathoz.

Az egy-másfél órás gyűlés végére mindenki arra jutott, hogy csakis pénzt fogadna el – mondta Farkas Lilla a CFCF munkatársa, igaz, egyelőre nem mindenki tett hivatalos nyilatkozatot.

A határidő pénteken járt le, de a gyöngyöspatai önkormányzat nem fizette ki a romáknak járó 100 millió forintos kártérítést. Az érintettek végrehajtást indítanak, hogy hozzájussanak pénzükhöz, de könnyen csapdába eshetnek.

Polgár András, a Polgár Alapítvány alapítója eközben „Szégyelljék magukat” jeligére pénzgyűjtésbe kezdett a gyöngyöspatai romáknak és ötmillió forintot ajánlott fel a családok megsegítésére.