hirdetés

A mobil klímák mellett a fix, vagyis a fal mellé szerelhető és stabil pozícióban használt klímaberendezések használata is ideális választást kínálhat a számunkra. Ezért is tartjuk indokoltnak, hogy külön cikk keretei között foglalkozzunk ennek a klíma megoldásnak az ismertetésével, egyúttal a technikai sajátosságainak a részletezésével.

A fix klímaberendezésre jellemző technikai sajátosságok

A Szellőző shopnál kapható fix klímaberendezések felépítésüket tekintve alapvetően két egységből állnak. A fix modellek esetében is elmondható, hogy a kondenzátor helye a kültéri egységben található meg.

A beltéri egységre pedig az a feladat hárul, hogy a levegő keringetését minél hatékonyabban megoldja. Ezeknél a klímaberendezéseknél is elengedhetetlen feltételnek számít, hogy a két egység között biztosított legyen a megfelelő összeköttetés.

Vagyis a helyválasztás során mindenképpen figyelmet kell fordítani azokra a szempontokra, hogy pontosan merre legyenek átvezetve a vezetékek, melyik falon legyen elhelyezve a kinti és a benti egység.

Mindezek mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy hol tudjuk a leginkább optimálisnak nevezhető technikai feltételekkel a falat átfúrni. Vagyis azt kell megnézni, hogy az összeköttetés biztosítása érdekében merre vezessük el a kondenzátor vizet.

Amire az elhelyezés kapcsán mindenképp érdemes figyelmet fordítani

A kültéri egység elhelyezése kapcsán készüljünk fel rá jó előre, hogy akár nehézségekbe is ütközhetünk. Merthogy adott esetben problémát jelenthet a ház külső arculatának a megőrzése, pontosan a kültéri egység miatt.

Ugyanis a régebbi típusú bérházaknál, illetve a társasházak homlokzata kapcsán bizony az önkormányzattól szükséges beszereznünk engedélyt annak érdekében, hogy a kültéri egységet egyáltalán fel tudjuk rakni. Arra pedig nincs is garancia, hogy az igényelt engedélyt végül meg fogjuk kapni.

A split klímák két legfőbb csoportjának tulajdonságai

A mono, valamint a multi klímaberendezések alkotják a split klímák két nagy csoportját. Az előbbi kapcsán egy kültéri egységhez egyetlen beltéri modul tartozik, míg a multi változat esetében egy kültéri egység több beltéri modult szolgál ki.

Joggal adódhat kérdésként, hogy a kettő közül melyik mellett érdemes letenni a voksunkat. Hatékonyság és működtetés szempontjából a multi split klímák alkalmazása tűnik elsőre ideális választásnak. Ugyanakkor célszerű azzal is kalkulálni, hogy a multi változat kapcsán a beszerzés és az üzembe helyezés drágább lehet.

A biztonság kedvéért célszerű előzetesen hozzáértő szakemberrel konzultálni, aki megválaszolja kérdéseinket. Így garantáltan olyan klímaberendezés kerülhet az otthonunkba, ami a lakás adottságainak megfelelően indokoltnak számít.