hirdetés

Nincs semmi különleges. Kövér László ugyanis javasolja, hogy mentsék fel a honvédelmi bizottsági posztjairól Demeter Mártát. Állítólag most már, hogy csúnyán viselkedett nemzetbiztonságilag veszélyes. Picit nevetséges az indok és egyben a titkosszolgálatokból csinálnak most épp hülyét.

 

demeter-mszpAz Alkotmányvédelmi Hivatal megküldte Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a Demeter Márta képviselőre vonatkozó – korábban a házelnök által kezdeményezett – nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárás eredményeként készített biztonsági szakvéleményét. Ez az LMP-s képviselő személyében nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg.

Mindez pedig vicces, vagy inkább tragikomikus, mert csak azután lett kockázatos személy Demeter honanya, hogy nyilvánosságra hozta, hogy egy katonai gépen utazott egy Orbán nevezetű személy, aki akár a miniszterelnök rokona is lehetett volna. A tragikomikus pedig mindebben az egész eljárásban az, hogy feltehetőleg Demeter nem kezdett el üzletelni a maffiával, családtagjai feltehetőleg nem gengszterek, infokat sem ad el más országoknak, azaz új adat a korábbi átvilágításokhoz képest aligha változott volna bármi is.

Így pedig úgy tűnik a C-típusú ellenőrzéseket politikai megrendelésre is készítik, így aki kedves a kormánynak az megfelel, aki nem kedves az nem megfelelő személy, azaz nemzetbiztonsági kockázat. Abba már bele sem merünk gondolni, hogy a letelepedési kötvények vásárlóit vajon miképp ellenőrizték le ezen szolgálatok ? Ugyanígy?

A nemzetbiztonsági kockázat miatt – a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 72/B. § (8) bekezdése alapján – haladéktalanul meg kell szüntetni a képviselőnek az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában betöltött alelnöki tisztségét és tagságát, kivéve, ha az Országgyűlés a kockázati tényező ellenére annak fenntartása mellett dönt.

Demeter Márta bizottsági tagságának kérdésével a Házbizottság hétfőn soron kívüli ülésén foglalkozott, amelyen azonban az ellenzéki frakciók képviselői nem vettek részt. Az ügyben így nem alakulhatott ki konszenzus, de a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény hivatkozott rendelkezése alapján az Országgyűlésnek haladéktalanul döntenie kell, a házelnök Demeter Márta Honvédelmi és rendészeti bizottsági alelnöki tisztégéből és tagságából való felmentésére tesz javaslatot. E javaslatról az Országgyűlés várhatóan a tavaszi ülésszak első ülésnapján, február 18-án dönt.

Demeter Márta, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke tavaly október 16-án fordult írásbeli kérdésekkel a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez, azt tudakolva, hogy miért utaztatták a honvédség A319-es Airbusával Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök egyik lányát, Flórát.

Ezt minden érintett cáfolta, és kiderült, egy Orbán vezetéknevű magyar katona és – engedéllyel – családja utazott a gépen. Ezt követően egy másik írásbeli kérdésben egy kiképzési repülésen részt vevő gépről állította Demeter Márta, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatóját, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztost. Erre reagálva a Honvédelmi Minisztérium több képviselője is közölte, hogy Maróth Gáspár nem utazott a gépen.